The Official Website of the Office of His Eminence Al-Sayyid Ali Al-Husseini Al-Sistani

Question & Answer » Period

1 Question: Is it permissible for a Muslim man to marry a non-Muslim woman who is still married to a non-Muslim man? Is there an ‘idda period for her when she separates from her non-Muslim husband? What is the period of that ‘idda? Is it permissible to have sexual relations with her during the time when she is in the ‘idda from her non-Muslim husband? If she embraces Islam, how long will her ‘idda be, if she intends to marry a Muslim man?
Answer: It is not permissible to marry her while she is married to a non-Muslim in a marriage which is recognized by them because she is a married woman. It is permissible to marry her temporarily after her divorce and after the completion of the ‘idda from her non-Muslim husband. (The period of her ‘idda is not different from the ‘idda of a Muslim woman.) Therefore, it is not permissible before the completion of the ‘idda.
If she becomes a Muslim after having had sexual relations with her non-Muslim husband and the husband has not embraced Islam, it is precuationarily obligatory for a Muslim not to marry her until after the completion of her ‘idda. But if she became a Muslim without having ever established sexual relations with her non-Muslim husband, then their marriage will be annulled immediately and there is no ‘idda in such a case.
2 Question: Is it obligatory to inform the man who wants to marry a woman from the Ahlul Kitab or a Muslim woman that she has not yet observed the waiting period (‘idda) of a divorce of a previous marriage, or that she is still in the ‘idda [during which marriage is forbidden for her]?
Answer: It is not obligatory.
3 Question: A Muslim man who is married to a Muslim woman migrated from his country. After a longthy stay in the West country, he wants to embark on temporary marriage with a woman from Ahlul Kitab just a few days after divorcing his Muslim wife. Is this permissible for him, espeually when his Muslim wife is still in her waiting period (al-‘idda)?
Answer: he temporary marriage mentioned in the question is considered invalid because the wife who is in the waiting period of a revocable divorce is still considered as a wife. It has just been mentioned that to temporary marry an Ahlul Kitab woman while one has a Muslim wife is not permissible [as a matter of compulsary precaution].
4 Question: Is it necessary for a woman to compensate the prayers and fasts which she missed during menses?
Answer: A woman must perform the Qaza of the FASTS which she has missed during her menstrual period. However, Qaza of prayers is not obligatory on her.
5 Question: A woman has regular monthly period and the menstrual discharge had ended and she became tahir in the seventh day. Her husband went to bed with her. Afterwards discharge reappeared and continued until the tenth day. Is she sinful? If so, is kaffarah due?
Answer: No sin shall be upon her and no kaffarah is required.
6 Question: Is it permissible for the husband to go to bed with his wife after the expiration of her nifas (bleeding that occurs after childbirth, miscarriage, or abortion), which is ten days, and the continuation of discharge of an istihadha type, noting that bleeding continued for some eighteen days?
Answer: It is permissible. It is advisable, though, to observe ihtiyat for the period in excess of ten days to eighteen days.
7 Question: Some women take certain medication to delay their monthly period, especially during Ramadhan and hajj. However, in some cases intermittent blood appears during their period time. This blood does not have the same characteristics of haydh. It is noteworthy that if they abandon taking such medication, haydh will ensure some three days after its usual time; what is the ruling in this case?
Answer: As the question goes, haydh rules do not cover such intermittent blood.
8 Question: Some women use certain pills to delay the onset of their monthly period so that they be able to perform their religious obligations, such as fasting and hajj rituals. These pills upset the equilibrium of hormones in the body, which in turn affect the period, rendering it irregular, so much so that the duration, when the woman is tahir, is some ten days or more or slightly less. It is worth noting that the type of blood, of menstruation during this time, is identical to that which the woman witnesses during her regular period. What is the ruling on this matter?
Answer: If the number of days of her being tahir is ten days or more, the blood that appears before this duration and that which follows it should be treated as two separate haydh (menstruation). Should the duration of being tahir be less than ten days, and the total of the two bloods and the intervening tahir duration are more than ten days, the blood that coincides with the days of the period, not the other one, is considered haydh, the other istihadha (undue menses), as a matter of course, except when that which is in the period is ahead, and the second blood bears the characteristics of haydh. In this case the part which is not exceeding ten days is allotted to the first haydh, even if it does not coincide with the days of period and the woman not being of an irregular period. If any one of them fulfills the conditions of period, she must consider the one that does as haydh and the other, that does not, istihadha. If both are equal, the inclination is to make the first haydh, irrespective whether or not the two demonstrate the signs of haydh.
9 Question: If in the first and last days of Haiz, a brown pink outcoming is observed (for one or 2 days) and this is regular in all Haiz times, should this outcoming be considered Haiz or it is Estehaza?
Answer: If you observe blood for the first three consecutive days and there is no stop in the middle, all what you have observed is treated as Haiz. Whatever blood you observe until ten days comes into the category of Haiz and is treated as Haiz. After ten days, the blood seen is considered az Istihaza.
Click here to post a new question
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français