The Official Website of the Office of His Eminence Al-Sayyid Ali Al-Husseini Al-Sistani

Question & Answer » Search (friend)

1 Question: Is it permissible for a boy of fifteen years to have a girlfriend?
Answer: Friendship with a non-Mahram is not allowed.
Friendship
2 Question: Is it permissible for a boy and a girl to make friendship with each other in order to know each other before marriage.
Answer: It is not allowed.
Pre-marital Relation
3 Question: Can I kiss my girl friend?
Answer: It is not permissible and friendship with a non-mahram woman or girl is not allowed.
Kissing
4 Question: Is it permissible for a Muslim to have a non-Muslim friend?
Answer: A Muslim is allowed to take non-Muslims for acquaintances and friends, to be sincere towards them and they be sincere towards him, to help one another in fulfilling the needs of this life.
Friendship
5 Question: Is it permissible for a boy of fifteen years to have a girl friend?
Answer: Friendship with a non-mahram is not allowed.
Male and Female Relations
6 Question: Is it permissible to exchange greetings and gifts with a non-Muslim, if he is a neighbour or a co-worker, etc.?
Answer: If he does not express hatred towards Islam and Muslims in words or actions, there is no problem in doing what is required in friendship like being good and charitable towards him.
Friendship
7 Question: My friend who lives in another country an I would like to play backgammon / chess online?
Answer: It is absolutely forbidden, even playing it with another person online.
Chess & Backgammon
8 Question: A friend has gone to propose for a potential spouse, and the family of the girl have asked me for a reference regards to my friend, am I allowed to inform them of his faults?
Answer: In this case it is permissible and not considered Ghibat (backbiting),
Backbiting
9 Question: Can I be in a friendly relationship with a girl in my class.
Answer: All kinds of relations with a non-mahram including joking, expressing mutual love, talking with the intention of deriving pleasure, looking at the body of a girl (except her face and hands up to the wrists) and at her hair or looking at her face with pleasure are Haram (forbidden). In fact, if it is feared that they might fall into a sin, it is forbidden for them to have any kind of relationship with each other.
Chat between Male & Female
10 Question: I have a girlfriend whom I like to marry in future, can I express my love to her?
Answer: All kinds of relationship with a girl including joking, expressing love and becoming intimate are forbidden, before consuming the marriage contract (Nikah)
Friendship
Click here to post a new question
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français