Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » CENAZEYİ YIKAMA

11 Soru: Zinadan doğmuş Müslüman çocuğu yıkamak gerekir mi?
Cevap: Evet farzdır.
12 Soru: Kafiri ve evladını yıkamak ve kefenlemek ve gömmek vacip midir?
Cevap: Hayır vacip değildir.
13 Soru: Çocuk düşerse, kaç aylık olursa gusül verilmesi gerekir?
Cevap: Dört aylık veya dört aylıktan daha fazla olursa, gusledilmelidir. Hatta dört aylık dahi olmaz, fakat vücut yapısı tamamlanmış olursa ihtiyat gereği gusledilmelidir.
14 Soru: Düşen çocuk dört aylık ve dört aydan fazla olmazsa ne yapmak gerekir?
Cevap: Vücut yapısı tamamlanmış olursa ihtiyat gereği gusledilmelidir. Bu durumlar dışında ihtiyat gereği bir bez parçasına sarılmalı ve gusülsüz defnedilmelidir.
15 Soru: Erkek mahrem olmayan kadına gusül verebilir mi?
Cevap: Hayır veremez.
16 Soru: Kadın mahrem olmayan erkeğe gusül verebilir mi?
Cevap: Hayır veremez.
17 Soru: Karı koca birbirine gusül verebilir mi?
Cevap: Evet verebilir.
18 Soru: Ölü ve onu yıkayan, her ikisi de erkek veya kadın olursa, ölünün avret yerini açmaları caiz midir?
Cevap: Hayır, ölünün avret dışındaki yerlerinin açık olması caizdir. Fakat elbise altından gusül verilmesi daha iyidir.
19 Soru: Ölünün avret yerine bakmanın hükmü nedir?
Cevap: Karı koca dışındakiler için haramdır.
20 Soru: Karı koca dışında birileri ölüyü yıkar ve ölünün avret yerine bakarsa günah mıdır?
Cevap: Evet, günah işlemiştir.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français