Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » CENAZEYİ YIKAMA

21 Soru: Karı koca dışında birileri ölüyü yıkar ve ölünün avret yerine bakarsa verdiği gusül batıl mıdır?
Cevap: Hayır, fakat günah işlemiştir.
22 Soru: Ölünün her hangi bir yeri necis olursa ne yapmak gerekir?
Cevap: Ölünün guslüne başlamadan önce necis yeri yıkanmalıdır.
23 Soru: Ölüyü yıkamanın şekli nasıldır?
Cevap: Cenabet guslü gibidir.
24 Soru: Ölüyü irtimasi olarak yıkamak caiz midir?
Cevap: Farz ihtiyat gereği, tertibî olarak yıkama mümkün olduğu takdirde, irtimasî olarak yıkanmamalıdır.
25 Soru: Ölünün tertibi guslünü verirken hangi taraftan başlanmalıdır?
Cevap: Sağ tarafı sol taraftan önce yıkanmalıdır.
26 Soru: Adetli ölen bir kadına hayız guslü de vermek gerekir mi?
Cevap: Hayır cenaze guslü yeterlidir.
27 Soru: Cünüp iken ölen bir kimseye cenaze guslünden önce cenabet guslü vermek vacip midir?
Cevap: Hayır, cenaze guslü yeterlidir.
28 Soru: Ölüyü yıkamak için ücret almak caiz midir?
Cevap: İhtiyat gereği haramdır.
29 Soru: Ölüye gusül veren kimse Allah’a yakınlaşmak niyetine ters olacak şekilde gusül ücreti alırsa gusül sahih midir?
Cevap: Hayır, gusül batıldır.
30 Soru: Bizim bölgede ölüye gusül veren kimseler bunun için ücret almaktadırlar. Bu doğrumudur?
Cevap: Yıkama öncesi gerekli hazırlıklar için ücret almak, haram değildir.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français