Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » KADIN ERKEK İLİŞKİSİ

21 Soru: Aıds hastalığı nikâh akdinin fesholmasına sebep olur mu?
Cevap: Fesholmasına sebep olmaz. Eğer erkek bu hastalığa duçar olur ve hastalığından dolayı eşiyle birlikte (cinsel ilişki) olamazsa, hanımı da boşanmak isterse ihtiyat-ı vacip boşamalıdır. Eğer hanımını tamamen boşlarsa, durumunu askıda bırakır belirlemezse hâkim-i şer'e müracaat edebilir. Hakimî Şer' kadının durumunu belirler.
22 Soru: Kız kardeş kendi küçük kardeşine süt verirse, kızın oğlu, kardeşinin kızıyla evlenebilir mi?
Cevap: Evlenemezler.
23 Soru: Zina sebebiyle bekâreti bozulan bir kızın baba izni olmadan evlenebilir mi?
Cevap: Hayır evlenemez.
24 Soru: Erkek hiçbir delil olmadan eşinin çalışmasına engel olabilir mi?
Cevap: Eğer kadın evlenmeden önce şer'i anlaşma ile istihdam olmuş veya evlenirken çalışma konusunda bağımsız, özgür olmayı şart etmişse koca çalışmasına engel olamaz aksi takdirde çalışmasına engel olabilir.
25 Soru: Ortak yaşamda önemli olan şeyler nelerdir?
Cevap: Eşlerin birbirlerine karşı şer'i haklarına riayet etmeleri, birbirlerinin hatalarını affetmeleri, aile ocağının, yuvasının muhabbet içinde olmasını sağlamaya çalışmalarıdır .
26 Soru: Lütfen! Çalışmak için kocanın izninin olmasının şart olup olmadığını açıklayınız.
Cevap: Evlenmeden önce çalışmak için anlaşma imzalamış veya kocasıyla çalışması konusunu şart etmişse, koca engel olamaz, aksi takdirde çalışmak için evden çıkması gerekir bu durumda ise kocasının izni gerekmektedir. Fakat evde çalışır ve kocasının haklarını da yerine getirirse koca engel olamaz.
27 Soru: Kadın ilim öğrenmek için kocasının izni olmadan evden çıkabilir mi?
Cevap: İlim öğrenmek için kocanın izni gerekli değildir. Fakat evden çıkmak için kocanın rizayeti (razı olması) gerekmektedir. Ayrıca evde de ilim öğrenilebilinir.
28 Soru: Kadın kocanın izni olmadan anne babasının ziyaretine gidebilir mi?
Cevap: Caiz değil, sadece sıla-i rahim haddinde vaciptir.
29 Soru: Kocanın emrine uymanın haddi hududu nedir?
Cevap: Kocanın istimtaât konusunda ve evden dışarı çıkma konusunda dediklerine uyması vaciptir.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français