Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » NAMAZDA BEDENİ ÖRTMEK

11 Soru: İnsan, namazda kendisini ot ve ağaç yaprağıyla örtebilir mi?
Cevap: Evet örtebilir fakat müstehap ihtiyat gereği, elbisesi olmadığı zaman bunlarla örtünmelidir.
12 Soru: İnsan namazda ayaktayken elbise, avret yerini örter; ancak rükû ve secde gibi durumlarda örteceği belli olmazsa, açıldığı takdirde herhangi bir şeyle avret yeri örterse hüküm nedir?
Cevap: Namaz sahihtir. Ama müstehap ihtiyat gereği, öyle bir elbiseyle namaz kılınmamalıdır.
13 Soru: İnsan namazdan sonra, avret yerinin namazda açıldığını anlarsa namazı iade etmesi gerekir mi?
Cevap: Kılınan namaz sahihtir.
14 Soru: İnsan namazda iken avret yerinin açık olduğunu anladıktan sonra ne yapmalıdır?
Cevap: Namazın cüzlerini yerine getirmemesi ihtiyaten farzdır.
15 Soru: Namaz kılınırken avret yerinin açıldığını fark eden kimse ne yapmalıdır?
Cevap: Açık yeri örtmelidir. Namazını iade etmesine de gerek yoktur.
16 Soru: İnsan namazda avret yerini hükmü bilmediğinden dolayı örtmezse namazı batıl mıdır?
Cevap: Hükmü bilmediğinden yaparsa ve bu da hükmü öğrenme konusunda tembellik etmesinden kaynaklanıyorsa farz ihtiyat gereği, namazı iade etmelidir.
17 Soru: İnsan namazda bilerek avret yerini örtmezse namaz batıl olur mu?
Cevap: Evet namaz batıl olur.
18 Soru: Kadınlar sehiv secdesini yerine getirirken nasıl örtünmelidirler?
Cevap: Namazdaki gibi örtünmesi ihtiyaten müstehaptır.
19 Soru: Kadınlar unutulmuş secdeyi veya teşehhüdün kazasını yerine getirirken nasıl örtünmelidir?
Cevap: Namazdaki gibi kapanmalıdır.
20 Soru: Ben kadınların bileklerini ve topuklarını örtmesi gerektiğini biliyorum bu konu hakkında hüküm nedir?
Cevap: Bileklere kadar ellerini ve topuklara kadar ayaklarını ve yüzünü örtmesi gerekmez. Ama, örtülmesi gereken miktarı örttüğünden emin olması için yüzün etrafından bir miktarını, bilek ve topuklardan bir miktar aşağısını da örtmelidir.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français