Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » ORUÇ

11 Soru: Elinde olmadan insandan meni gelirse orucu batıl olur mu?
Cevap: Elinde olmaksızın oruçlu kimseden meni gelirse, orucu bozulmaz.
12 Soru: Ramazan ayında istimna etmek haram mıdır?
Cevap: Haramdır ve orucu bozan şeylerden biridir.
13 Soru: Acaba oruçlu iken dişleri fırçalamak caiz midir?
Cevap: Ramazan ayında dişleri fırçalamak orucu bozmaz. Eğer oruçlu, ağzının suyuna karışmış olan diş macunu zerrelerini yutmazsa; ağız suyuna karışarak yok olan miktarın oruca bir zararı olmaz.
14 Soru: Ramazan ayında göze damla damlatmak orucu bozar mı?
Cevap: Hayır batıl etmez.
15 Soru: Ramazan ayında uykudayken meni çıktığı esnada uyanır ve meninin çıkmasına yardım edebilir miyim? Ramazan ayın dışında istimna etmenin hükmü nedir?
Cevap: O esnada meniyi dışarı çıkartabilirsiniz. Her surette istimna haramdır.
16 Soru: Oruçlu birisi uyur ve uyku halindeyken meni gelirse orucu batıl olur mu?
Cevap: Orucu batıl olmaz, sahihtir.
17 Soru: Oruçlu kimse ağzını yıkarsa hükmü nedir?
Cevap: Sakıncası yoktur.
18 Soru: Kadınlar bir ay Ramazan ayı boyunca bütün oruçları tutabilmek için, hayız olmayı engelleyen hap kullanabilirler mi?
Cevap: Sakıncası yoktur.
19 Soru: Mübarek Ramazan ayında bayanların dudaklarına ruj sürmelerinin hükmü nedir?
Cevap: Sakıncası yoktur.
20 Soru: İki genç karı koca Mübarek Ramazan ayında oruçlu iken istemeden kendilerini kontrol edemediklerinden dolayı ilişkiye girer ve oruçlarını batıl ederlerse ne yapmaları gerekir?
Cevap: Kaza ve keffaret vaciptir. Her birinin altmış miskine 750 gr. Ağırlığınca buğday veya un vermeleri gerekir.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français