Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » KAZA ORUCU

21 Soru: Müstehap oruç hangi durumda bozulabilir?
Cevap: oruç tutan kimsenin, mümin kardeşi yemeğe davet ettiği zaman daveti kabul edip orucunu bozması müstehaptır.
22 Soru: Müstehap oruç tutarken, cima etmek orucu bozar mı ve keffareti var mı?
Cevap: Oruç bozulur fakat keffaret yoktur.
23 Soru: Deli olan bir adamın, kendine gelip iyileşince, delilik zamanında tutmadığı oruçları kaza etmesi gerekir mi?
Cevap: Deli olan bir adamın, kendine gelip iyileşince, delilik zamanında tutmadığı oruçları kaza etmesi farz değildir, tutmasına gerek yoktur.
24 Soru: Kâfir birisi Müslüman olursa, kâfirlik döneminin oruçlarını kaza etmesi gerekir mi?
Cevap: Kâfir birisi Müslüman olursa, kâfirlik döneminin oruçlarını kaza etmesi gerekmez.
25 Soru: Müslüman olan birisi kâfir olur ve sonra yeniden Müslüman olursa, kâfirlik döneminde tutmadığı oruçların kazasını yerine getirmelimidir?
Cevap: Evet, Müslüman olan birisi kâfir olur ve sonra yeniden Müslüman olursa, kâfirlik döneminde tutmadığı oruçların kazasını yerine getirmelidir.
26 Soru: İnsan sarhoş olduğundan dolayı oruç tutamamışsa ne yapmalıdır?
Cevap: Sarhoşluktan dolayı tutulmayan oruçların kazası tutulmalıdır.
27 Soru: Birkaç ramazandan orucu kazaya kalan kimse, bunlardan hangisini önce tutmalıdır?
Cevap: Birkaç ramazandan orucu kazaya kalan kimse, bunlardan hangisini isterse önce tutabilir; sakıncası yoktur. Ancak, eğer son ramazanın kazası için vakit dar olursa, meselâ, son ramazandan beş gün orucu kazaya kalmış olur ve sonraki ramazana da beş gün kalmış olursa, önce son ramazanın kazasını tutması daha iyidir.
28 Soru: Her gün için bir mud (yaklaşık 750 gr.) yiyecek vermesi gereken kimse, birkaç günün kefaretini tek bir fakire verebilir mi?
Cevap: Her gün için bir mud (yaklaşık 750 gr.) yiyecek vermesi gereken kimse, birkaç günün kefaretini tek bir fakire verebilir.
29 Soru: Ramazan orucunun kazasını birkaç yıl geciktiren kimse ne yapmalıdır?
Cevap: Ramazan orucunun kazasını birkaç yıl geciktiren kimse, hem bu kaza oruçları tutmalı, hem de geciktirdiği birinci yıl için, her gününe bir fakire bir mud yiyecek vermelidir. İlk yılın dışındaki yıllar için bir şey farz olmaz.
30 Soru: Sorum şu; Bir kimse, ramazan orucunu bilerek tutmazsa ne olur? Ve ayrıca bir dahaki Ramazana kadar da kaza etmezse ne yapması gerekir?
Cevap: Bir kimse, ramazan orucunu bilerek tutmazsa, üzerine hem kaza, hem de keffaret yani bir köle azat etmek veya altmış fakiri doyurmak veya iki ay oruç tutmak gerekir. Eğer o orucun kazasını gelecek ramazana kadar tutmazsa, ayrıca farz ihtiyat gereği, her gün için fakire yaklaşık 750 gr. yiyecek keffaret vermesi gerekir.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français