Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » ÖLÜYE DOKUNMA GUSLÜ

11 Soru: İnsan bedenini ölünün saçını dokundursa gusül etmesi gerekir mi?
Cevap: Hayır gusül gerekli değildir.
12 Soru: Çocuk ölü olarak dünyaya gelirse annesinin vazifesi nedir?
Cevap: Çocuk ölü olarak dünyaya gelirse, vacip ihtiyata göre annesi gusletmelidir.
13 Soru: Doğum esnasında anne ölürse çocuğun gusletmesi gerekir mi?
Cevap: Çocuğun buluğ çağından önce gusletmesi ihtiyaten vaciptir.
14 Soru: Üç guslü tam olarak verilmiş meyyite dokunan kimsenin gusletmesi gerekir mi?
Cevap: Hayır gusletmesi farz değildir.
15 Soru: Meyyitin üçüncü guslü tamamlanmadan dokunulsa, dokunan kimsenin gusletmesi gerekir mi?
Cevap: Evet.
16 Soru: Deli bir kimse ölüye dokunursa gusül farz olur mu?
Cevap: Deli akıllandıktan sonra gusletmesi gerekir.
17 Soru: Buluğ çağına ermemiş çocuk ölüye dokunursa gusül farz olur mu?
Cevap: Buluğ çağına erdikten sonra gusletmelidir.
18 Soru: Guslü verilmemiş ölünün bedeninden pir parça koparsa ve gusül verilmeden önce dokunulursa dokunanın gusül alması gerekir mi?
Cevap: Hayır, fakat ölü parçalanırsa ve biri hepsine veya büyük bir bölümüne dokunursa gusül vacip olur.
19 Soru: Hayatta olan bir insanın bedeninden bir parça kopar ve gusül vermeden önce dokunulursa guslü farz olur mu?
Cevap: Hayır, fakat ölü parçalanırsa ve biri hepsine veya büyük bir bölümüne dokunursa gusül vacip olur.
20 Soru: Guslü verilmemiş ölünün veya hayatta olan bir insanın bedeninden bir parça kopar ve gusül vermeden önce ona dokunulursa, kopmuş parça kemikli olsa ölüye dokunma guslü almak gerekir mi?
Cevap: Guslü verilmemiş ölünün veya hayatta olan bir insanın bedeninden bir parça kopar ve gusül vermeden önce ona dokunulursa, kopmuş parça kemikli de olsa ölüye dokunma guslü almaya gerek yoktur. Ama ölü parçalanırsa ve biri hepsine veya büyük bir bölümüne dokunursa gusül vacip olur.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français