Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » TEYEMMÜM

11 Soru: Su arayıp bulamaz, bulma ümidi de kalmaz ve teyemmümle namazı kıldıktan sonra aradığı yerde suyun olduğunu anlayan birisinin namazı sahih midir?
Cevap: Kıldığı namaz sahihtir.
12 Soru: Namaz vaktinin dar olduğuna inanarak su aramadan teyemmümle namazımı kıldım, fakat namazdan sonra vakit bitmeden su arayacak vaktim olduğunu anladım şimdi ne yapmam gerek?
Cevap: Farz ihtiyata göre yeniden namazınızı kılmalısınız.
13 Soru: Yalnızca abdest veya guslüne yetecek kadar suyu olan kimse onu döktüğünde su bulamayacağını bilirse ve namaz vakti de girmişse, suyu dökebilir mi?
Cevap: Bu durumda suyu dökmesi haramdır. Hatta farz ihtiyat gereği namaz vakti girmeden de suyu dökmemelidir.
14 Soru: İhtiyarlık sebebiyle suya ulaşılamazsa ne yapmak gerekir?
Cevap: Teyemmüm edilmelidir.
15 Soru: Suya ulaşmak konusunda hırsız veya yırtıcı hayvan korkusu varsa teyemmüm alıp namaz kılabilir miyim?
Cevap: Evet.
16 Soru: Kuyudan su çekebilmek için gerekli aletler olmazsa bu durumda teyemmüm alıp namaz kılabilir miyim?
Cevap: Evet, teyemmüm alıp namaz kılabilirsiniz.
17 Soru: Kuyudan su çekebilmek için kova, ip ve benzeri aletler gerekmektedir, onları satın almaya veya kiralamaya mecbur olursam ve fiyatı normalin bir kaç misli fazla olsa teyemmüm alabilir miyim?
Cevap: Hayır, onları temin etmelisiniz.
18 Soru: Su bulamazsa, birisi su satarsa ve suyu normal fiyatından fazla para isterse teyemmüm alabilir miyim?
Cevap: Evet, temin etmelisiniz.
19 Soru: Kova, su vb. şeyleri almaya maddi gücüm yetmezse ne yapmam gerekir?
Cevap: Bu surette satın almanız farz değildir.
20 Soru: Bir kimse minnet bırakmadan insana bir miktar su bağışta bulunursa ne yapmam gerekir?
Cevap: Kabul etmelisiniz.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français