Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » YEMİN

21 Soru: Çocuğun yemini sahih midir?
Cevap: Hayır sahih değildir.
22 Soru: İnsan yeminin keffaretinde bir köle azat edemez on fakiri doyurup giydiremezse yani bunlara gücü yetmezse ne yapmalıdır?
Cevap: Bunları yapamazsa üç gün peş peşe oruç tutmalıdır.
23 Soru: Yeminin keffareti nedir?
Cevap: Bir köle azat etmeli veya on fakiri doyurmalı veyahut on fakiri giydirmelidir.
24 Soru: İnsan sigarayı terk etmek için yemin ederse ve yemini bozarsa ne yapmalıdır?
Cevap: Bir işi yapmak veya terk etmek için yemin içilirse, mesela insan, oruç tutmak veya sigarayı terk etmek için yemin eder ve daha sonra bilerek yeminini bozarsa, keffaret vermelidir.
25 Soru: İmamlara (a.s) yemin edip sonra yemini bozarsam hükmü nedir?
Cevap: Sadaka veriniz.
26 Soru: Ben iki ayrı konu hakkında mukaddes şeyler üzerine (Kur'an, Allah ve diğer mukaddes şeyler) üzerine yemin ettim. Fakat şehvetin ağır basması sonucu yeminimi bozdum ne yapmam gerek?
Cevap: Allah'tan başka şeylerin üzerine yapılan yeminlerin tesiri yoktur. Fakat yemini bozmanın şer'i hükmü; on fakiri her biri 750 gram yiyecek ile (Buğday veya ekmek) doyurmaktır.
27 Soru: Kur'an'ın üzerine üç defa yalan yemin etmenin keffaresi nedir ve kime verilmelidir?
Cevap: Keffaresi yoktur.
28 Soru: Ahdin ve yeminin keffaresini miskinlerden başkasına verebilir miyiz?
Cevap: Hayır, bu gibi şeylerin keffaresi fakirlere ve miskinlere verilmelidir.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français