The Official Website of the Office of His Eminence Al-Sayyid Ali Al-Husseini Al-Sistani

Question & Answer » Azadari

1 Question: Is it permissible to wail and cry loudly as well as beat one’s head and face in mourning for Imam Hussein, peace be upon him?
Answer: There is no problem in it .
2 Question: Is it permissible to jog (run at a steady gentle pace) in mourning processions which are taken out into the streets to commemorate the martyrdom of Imam Hussein, peace be upon him?
Answer: There is no problem in it per se .
3 Question: I would like to ask your opinion about taking off the shirts in mourning processions. Is it permissible for men to take off their shirts while beating their chests?
Answer: It is not haram (forbidden) by itself.
4 Question: Is it haram or makrooh (reprehensible) to work on Ashura?
Answer: It is befitting for shopkeepers to shut down their shops and close their businesses on the occasion of the martyrdom of the Ahlul-Bayt, peace be upon them. In fact, if keeping shops open is considered disrespectful to the Ahlul-Bayt, peace be upon them, it is necessary to avoid doing so.
5 Question: What is the Islamic Law on wearing full black during the months of Muharram and Safar? Is it recommended or abominable (makrooh)?
Answer: It is good to wear black and its abominableness is not proved.
6 Question: Is there any objection to people holding up chandeliers or flags ahead of the mourning processions?
Answer: There is no objection.
7 Question: I wanted to ask you about some men taking off their shirts in the mourning procession? Is it permissible or forbidden?
Answer: There is no problem in it per se but if one takes off his shirt to attract women's attention, it is not permissible.
8 Question: Over the past thirty years, we have been placing candles in our local mosque as a sign of grief and lamentation. Can we give lamps to the mosque instead of burning candles?
Answer: There is no problem in it.
9 Question: What is the philosophy of Azadari (mourning and lamentation) for Imam Husain?
Answer: There is no doubt that the tragedy of Kerbala, when ascribed to the killers, is a criminal and terrible act. However when ascribed to Husain (A) himself, it represents a conscious confrontation and a courageous resistance for a sacred cause. The whole nation had failed to stand up to Yazid. They had succumbed to his will, and deviation and regression towards the pre-Islamic ways were increasing.
Passiveness by Husain (A) in this situation would have meant the end of Islam as we know it. Thus Husain (A) took upon himself the responsibility of the whole nation. The greatest tragedy was that one who stood up for the noblest of causes, the defense of Islam, was cut down in so cruel a manner.
It is for this reason that the sacrifice of Husain (A) is commemorated annually throughout the Muslim world. Our sorrow never abates as we relive the tragedy.
The commemoration of Ashura on the 10th of Muharram every year serves to remind us of the sacrifices of the family of the Prophet (S). It also makes us aware of the people, then and now, who tried to destroy Islam and the family of the Prophet (S) and all that they stood for - as well as those who watched, listened and did nothing.
10 Question: Is mourning for Imam Hussain and other Infallibles (a.s.) recommended?
Answer: Yes, it is recommended and God will reward those who sincerely revive their memories and commemorate their martyrdom?
Click here to post a new question
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français