The Official Website of the Office of His Eminence Al-Sayyid Ali Al-Husseini Al-Sistani

Question & Answer » Ghusl

1 Question: How is a Tartibi (sequential) ghusl done?
Answer: In this method of ghusl, a person should first make a niyyat for Ghusl. Thereafter one should first wash one's head and neck, and thereafter the remaining parts of one's body. It is better that one washes the right part of the body first and then the left part.
2 Question: Is it necessary to clean the body from impurities before performing an obligatory Ghusl?
Answer: It is not necessary that the entire body of a person should be clean before Irtimasi and Tartibi Ghusl. So, if the body becomes clean while diving in water or pouring water over one's body with the intention of the Ghusl, the Ghusl will be in order.
3 Question: If a person who performs Ghusl with the niyyat of Wajib after having ascertained that the time of Namaz had set in, comes to know after performing the bath that it was performed before the time for prayers had set in, in such a case, is the bath correct?
Answer: The bath is correct and valid .
4 Question: If I forget to do ghusl-e-janabat and then after four days, I remember that I did not performed ghusl-e-janabat. In this case, what is my obligation? Do I have to do ghusl and give the qaza of the prayers that I offered?
Answer: You must perform Ghusl and fulfill the qaza of your prayers.
5 Question: If a person is doing Ghusl-e-Janabat Irtimasi, must he say "I perform Ghusl-e-Janabat Irtimasi" in his Niyah? If not, is, saying "I perform Ghusl-e-Janabat" enough?
Answer: It is sufficient to intend getting nearness to Allah by getting Taharah. [Meaning, it is not necessary to mention your intention verbally. To pass it through your mind that you perform Ghusl-e Janabat is sufficient.] You should perform Ghusl with the intention of complying with the order of Allah.
6 Question: Can a person Perform Ghusl-e-Irtimasi instead of Ghusl-e-Tartibi, in order to save time, even if he has enough time to perform the latter?
Answer: There is no objection in it.
7 Question: If I forget to do ghusl-e-janabat and then after four days, I remembered that I did not performghusl-e-janabat? What should I do?
Answer: You must perform Ghusl and fulfill the qaza of the prayers that have been performed in the state of Janabat.
8 Question: Is the ink that had dried [on our hands, for example] a barrier to perform wudhu or ghusl?
Answer: If it does not form a mass that would prevent water from reaching the skin, the wudhu and ghusl is valid. However, if one has doubt whether it forms a mass or not, it must be removed.
9 Question: A person used to make mistakes in the way he performed his wudhu (minor ablution) or ghusl (major ablution). After many years, he comes to realize his mistakes. When he inquires as how to solve his problem, he is told: "Repeat all your prayers and perform the pilgrimage again." Since saying all the prayers and doing the pilgrimage again is difficult, is there a solution which would salvage his prayers and pilgrimage performed with wudhu and ghusl that he thought was correct? Is there such a solution as a concession to this person so that he does not become disheartened and rebellions against religious obligations in a society which encourages such kind of rebellion?
Answer: If he was ignorant out of innocence, and therefore made mistakes without causing harm (e.g., did not follow the proper sequence in washing the head and the other parts of the body in ghusl; or did the wiping of the head or feet [mash] with a new water), then his wudhu and ghusl will be considered correct; and, consequently, his past prayers and pilgrimage will also be considered correct.
But if he was ignorant out of negligence in learning the Islamic laws or did mistakes which do invalidate the act in general (e.g., leaving out some parts of the body which must be washed in wudhu or ghusl), there is no way to validate his past prayers and pilgrimage.
However, if there is the fear that he would totally rebel when asked to make up all the past prayers and pilgrimage, then it is not appropriate to ask him to do so. Maybe Allah will improve his situation in future.
10 Question: When a woman is in janabat or her monthly period or in the state of nifas, her body comes in contact with different things e.g. the utensils, bed sheet and other items. Does it mean they are impure and she has to wash all of those things.
Answer: They are pure and washing them is not necessary. Unless they come in contact with blood, all of them are clean and should be treated as such.
Click here to post a new question
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français