The Official Website of the Office of His Eminence Al-Sayyid Ali Al-Husseini Al-Sistani

Question & Answer » Haydh - Menstruation / Monthly Period

1 Question: Some women use certain pills to delay the onset of their monthly period so as to be able to perform their religious obligations, such as fasting and hajj rituals. These pills upset the equilibrium of hormones in the body, which in turn affect the period, rendering it irregular, so much so that the duration, when the woman is tahir, is some ten days or more or slightly less. It is worth noting that the type of blood, of menstruation during this time, is identical to that which the woman witnesses during her regular period.
What is the ruling on this matter?
Answer: If the number of days of her being Tahir is ten days or more, the blood that appears before this duration and that which follows it should be treated as two separate Haydh (menstruation).
Should the duration of being Tahir be less than ten days, and the total of the two bloods and the intervening Tahir duration are more than ten days, the blood that coincides with the days of the period, not the other one, is considered Haydh, the other Istihadha (undue menses), as a matter of course, except when that which is in the period is ahead, and the second blood bears the characteristics of Haydh. In this case the part which is not exceeding ten days is allotted to the first haydh, even if it does not coincide with the days of period and the woman not being of an irregular period. If any one of them fulfils the conditions of period, she must consider the one that does as Haydh and the other, that does not, Istihadha. If both are equal, the inclination is to make the first Haydh, irrespective whether or not the two demonstrate the signs of Haydh.
2 Question: Some women take certain medication to delay their monthly period, especially during Ramadhan and Hajj. However, in some cases intermittent (irregular) blood appears during their period time. This blood does not have the same characteristics of Haydh. What is the ruling in this case?
Answer: Based on this question, the ruling of Haydh is not applicable to the intermittent blood, as it does not have the characteristics and duration (3 days) of Haydh, so their fast of the month of Ramadhan and Hajj is valid.
3 Question: A woman has regular monthly period and the menstrual discharge had ended and she became tahir in the seventh day. Her husband went to bed with her. Afterwards discharge reappeared and continued until the tenth day. Is she sinful? If so, is Kaffarah due?
Answer: No sin shall be upon her and no kaffarah is required .
4 Question: Is it necessary for a woman to compensate the prayers and fasts which she missed during menses?
Answer: A woman must perform the Qadha of the fasts which she has missed during her menstrual period. However, Qadha of prayers is not obligatory on her .
5 Question: When discussing the rulings of Haydh or Istihadha, how many hours are meant by three days or ten days?
Answer: Three days is considered as 72 hours from the commencement of bleeding, and ten days as 240 hours.
However, if for instance, bleeding commenced at 10:00 pm on Saturday (bleeding starts at night not at day), then one is not required to wait till 10:00 pm on Tuesday, rather on sunset of Tuesday will be the completion of three days, and also the sunset of the following Tuesday will be the completion of 10 days.
6 Question: Up to what age does the ruling of Haydh apply for women?
Answer: The bleeding that women above the age of sixty lunar years’ experience is not ruled as Haydh (menstruation).
*Sixty lunar years is equivalent to approximately 58 years and 80 days.
7 Question: When a woman is in in her menstruation (Haydh - monthly period) can she recite more than seven verses from the holy Quran?
Answer: Except for the four verses of obligatory prostration – Sajdah – which are not permitted to recite during the state of menstruation – Haydh, reciting more than seven verses of the holy Quran is permitted, and according to some jurists it is disapproved – Makrooh – hereby meaning that the reward of its recitation is less.
8 Question: What is the ruling of sexual intercourse with ones wife during her menstrual period?
Answer: Vaginal sexual intercourse is unlawful for the man and the woman during her state of Haydh (menstruation), and anal sexual intercourse based on obligatory precaution with a woman without her consent is not permitted.
9 Question: Is it problematic for women in menstruation to listen to the live recitation of the verses of obligatory prostration (Sajdah)?
Answer: Listening is not Haram (not prohibited); however, if they listen to the recitation of the verses of obligatory prostration (Sajdah) they must perform prostration (Sajdah) instantly.
10 Question: For the female lady who is on her monthly period – Haydh (or similar situation), to what extent can they get close to the shrine of the Imams (peace be upon them)?
Answer: Sitting in the courtyards and outer parts of the building of the shrine of the infallible Imams which are not designated as a mosque (Masjid) is permissible. However in the building in which the shrine of the infallible Imam (as) is located, based on obligatory precaution, she is not allowed to sit there but she is allowed to enter from a door and exit from another.
Click here to post a new question
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français