The Official Website of the Office of His Eminence Al-Sayyid Ali Al-Husseini Al-Sistani

Question & Answer » Haydh - Menstruation / Monthly Period

11 Question: What is the ruling of women over the age of sixty who see blood, is it considered as Haydh or Istihadha?
Answer: The bleeding that women above the age of sixty (lunar years) experience is not ruled as Haydh, and as obligatory precaution it is considered as Istihadha, and there is no difference in ruling if she was a Sayyidah or not. As for the bleeding between the age of fifty and sixty years (lunar) years it is considered Haydh, if it has the attributes of her menstruation (monthly period), whether she was a Sayyidah or not.
*Sixty lunar years is equivalent to approximately fifty eight solar years and eighty days.
*A Sayyidah is a female descendant of Hashim, the great grandfather of Prophet Mohammed (Peace be upon him).
12 Question: Up to what age does the ruling of Haydh apply for women?
Answer: The bleeding that women above the age of sixty lunar years’ experience is not ruled as Haydh (menstruation).
*Sixty lunar years is equivalent to approximately fifty eight solar years and eighty days.
13 Question: When a woman is in in her menstruation (Haydh - monthly period) can she recite more than seven verses from the holy Quran?
Answer: Except for the four verses of obligatory prostration – Sajdah – which are not permitted to recite during the state of menstruation – Haydh, reciting more than seven verses of the holy Quran is permitted, and according to some jurists it is disapproved – Makrooh – hereby meaning that the reward of its recitation is less.
14 Question: What is the ruling of sexual intercourse with ones wife during her menstrual period?
Answer: Vaginal sexual intercourse is unlawful for the man and the woman during her state of Haydh (menstruation), and anal sexual intercourse based on obligatory precaution with a woman without her consent is not permitted.
15 Question: Is it problematic for women in menstruation to listen to the live recitation of the verses of obligatory prostration (Sajdah)?
Answer: Listening is not Haram (not prohibited); however, if they listen to the recitation of the verses of obligatory prostration (Sajdah) they must perform prostration (Sajdah) instantly.
16 Question: For the female lady who is on her monthly period – Haydh (or similar situation), to what extent can they get close to the shrine of the Imams (peace be upon them)?
Answer: Sitting in the courtyards and outer parts of the building of the shrine of the infallible Imams which are not designated as a mosque (Masjid) is permissible. However in the building in which the shrine of the infallible Imam (as) is located, based on obligatory precaution, she is not allowed to sit there but she is allowed to enter from a door and exit from another.
17 Question: For the female lady who is on her monthly period (Haydh) can she partake in a marriage contract (Aqid Nikah)?
Answer: There is no problem in it.
18 Question: What is the ruling of recitation or memorisation of the holy Quran during the days where a lady is in the state of her monthly period (Haydh), or Janabah , or Nifas?
Answer: There is no problem in the recitation or memorisation of the holy Quran in such situations, except for the verses for which prostration (Sajdah) is obligatory.
These verses are found in four chapters of the Quran:
Surat al-Sajdah (Chapter 32) Verse 15
Surah Fussilat (Chapter 41) Verse 37
Surah al-Najm (Chapter 53) Verse 62
Surah al-Alaq (Chapter 96) Verse 19
19 Question: A lady who is 54 years old and non-Sayyid gets a month cycle like normal Hayd. Can she follow the rules of haydh or Istihadha?
Answer: It is Haydh (menstruation).
20 Question: A woman has regular monthly period and the menstrual discharge had ended and she became tahir in the seventh day. Her husband went to bed with her. Afterwards discharge reappeared and continued until the tenth day. Is she sinful? If so, is Kaffarah due?
Answer: No sin shall be upon her and no Kaffarah is required.
Click here to post a new question
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français