The Official Website of the Office of His Eminence Al-Sayyid Ali Al-Husseini Al-Sistani

Question & Answer » Marriage

1 Question: I am virgin girl but independent financially. Is it is necessary to obtain my guardian's permission for marriage?
Answer: It is necessary to seek your father or paternal grandfather's permission.
2 Question: I am a virgin girl, do I need to seek my father's permission for temporary or permanent marriage?
Answer: Yes, it is necessary.
3 Question: If a woman is over thirty years of age, and still virgin, is it necessary for her to seek the permission of her guardian for marriage?
Answer: If she is not independent, it is obligatory on her to seek his consent. Rather, even if she is independent, she must seek his consent, as a matter of compulsory precaution.
4 Question: Some Western governments allow the daughter to be independent of her parents, after she has passed the age of sixteen. If she seeks her parents advice, it is only for seeking their opinion or out of respect for them. Is such a virgin girl allowed to marry, be it permanent or a temporary marriage, without the consent of her father?
Answer: If this means that the father has allowed her to marry whomsoever she wants or that he has withdrawn from interfering in the matter of her marriage, it is permissible for her to do so; otherwise, based on obligatory precaution, it is not permissible.
5 Question: Is it permissible to look carefully at the body, with exception of the private parts, of the woman one intends to marry with sexual motivation or without it?
Answer: It is permissible to look at the woman’s features like the face, the hair, and the hands but without lustful intention. And [it is permissible], even if one knows that lustful thoughts will naturally occur [by looking at her]. When a person has come to know about her features by the first look, it is not permissible to look again.
6 Question: Is it possible [for a witness] to give evidence using the telephone or fax or letter?
Answer: The rules and consequences that apply to the bearing of witness in presence of a judge cannot materialize without the physical presence of the witness. As for the testimony that just deals with describing the incident the way it occurred, the methods mentioned above, and other methods similar to them, are sufficient, provided that they are secured from fraud and error.
7 Question: Is it valid to pronounce the marriage formula through a telephone?
Answer: It is valid.
8 Question: Is it sufficient for a non-Arab to pronounce the marriage formula in Arabic without understanding the meaning of the words, even though we know that the purpose for uttering those words is to solemnize the marriage in the right way?
Supposing that just the utterance is sufficient, is it necessary to say it in Arabic without having the need to say the marriage formula in another language?
Answer: It would be sufficient, provided that the person has some understanding, even roughly, of the meaning of the Arabic words based on obligatory precaution, it would not be sufficient to pronounce it in another language.
9 Question: Is it permissible for us to give the Imam’s portion of khums for the marriage of a believer (mo’min) in the West, knowing that the amount of money that is given here [for this one marriage] can be used for marriages of more than one believer [in the Muslim countries], and there are many needy believes, in Muslim countries? Is it not necessary that most possible numbers of deserving people should be helped from sahm-e Imam?
Answer: Although providing for the marriage of needy believers is among the avenues covered by the portion of the Imam (a.s.), one is not permitted to utilize it for this or its other purposes without the permission of the marja‘ or his representative.
It is not necessary to use the sahm-e Imam to serve the interests of the most possible number of deserving people; what is important is to prioritize the important causes. This prioritization varies according to circumstances.
10 Question: Is it permissible for a Muslim man to consummate temporary marriage contract with a Christian or Jewish woman?
Answer: Yes, it is permissible.
Click here to post a new question
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français