Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Ayetullah Sistani’nin Necef Eşref’teki ofisi bugün (Cumartesi), yüksek Şii otoritesinin dünya Katolik lideri Papa Francis ile görüşmesine ilişkin bir açıklama yayınladı.

Bu dönemde insanlığın karşı karşıya olduğu büyük zorlukların ve bunların üstesinden gelmek için Yüce Allah’a imanın ve yüksek ahlaki değerlere bağlılığın rolü konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Bu bildirinin metninde şöyle gelmiştir:

Ayetullah Sistani bu sabah (Cumartesi) Katolik Kilisesi’nden Papa Francis ve Vatikan Hükümeti başkanı ile bir araya geldi.

Bu toplantıda, insanlığın bu dönemde karşılaştığı büyük zorluklar ve bunların üstesinden gelmek için Yüce Allah’a iman ve yüksek ahlaki değerlere bağlılığın rolü hakkında konuşuldu.

Ayetullah Sistani bu toplantıda adaletsizlik, zulüm, yoksulluk, dini ve entelektüel zulüm, temel özgürlüklerin bastırılması ve farklı ülkelerin muzdarip olduğu sosyal adalet eksikliği, özellikle savaşlar ve şiddet eylemleri, ekonomik kuşatma, yerinden edilme ve bölgemizin milletleri, özellikle Filistin milletinin işgal edilen topraklardaki mücadelesi hakkında konuştu.

Ayetullah Sisitani, büyük dini ve ruhani liderlerin felaketlerin önlenmesinde oynamaları gereken role işaret ederek, ilgili tarafları – özellikle büyük güçleri – akıl ve hikmet yönünde hareket etmeleri için ikna etmelerinin beklendiğini kaydetti. Savaş dilini bir kenara bırakarak, kişisel çıkarları ulusların onur ve özgürlük içinde yaşama haklarını ihlal etmemeleri, dayanışma ve barış içinde bir arada yaşama ve insan dayanışması değerlerini güçlendirme çabalarının iki katına çıkarmaları için teşvik etmelerinin gereğine vurgu yaparak farklı dinlerin ve düşünce eğilimlerinin takipçileri arasında hakların riayetinin ve karşılıklı saygının temel alınmasının gerektiğini söyledi.

Ayrıca Ayetullah Sistani Irak’ın konumuna ve görkemli tarihine ve çeşitli taifelerin iyi özelliklerine değindi ve yakın bir zamanda mevcut trajediyi arkada bırakacaklarını ümit ettiğini ve Hristiyan vatandaşların da diğer Iraklılar gibi güvenlik ve barış içinde yaşamalarına ve anayasa esasınca tüm haklarından yararlanmalarına oldukça önem verdiğini vurguladı. Yine dini rehberlik ve merceiyetin onlara ve sayir gruplara yaptığı desteğin son yıllarda, özellikle teröristlerin Irak’ın birkaç vilayetinin geniş alanlarını işgal ettikleri ve utanç verici cinayetler işledikleri dönemdeki rolüne işaret etti.

Sonunda Papa, Katolik Kilisesi’nin takipçileri ve tüm insanlık için dua etti ve Papa’ya bu yolculuk için Necef-i Eşref gezisinden dolayı katlandığı zahmetler için teşekkür etti.

21 Recep 1442 Hicri
6 Mart 2021 Miladi
Ayetullah Sistani'nin Necef Bürosu

العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français