پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر آقای سید علی حسینی سیستانی

بسمه تعالی
رؤیت هلال ماه شوال در شامگاه امروز سه شنبه 29 ماه مبارک رمضان با چشم غیر مسلح ثابت شد، بنابراین فردا چهارشنبه اول ماه شوال و روز عید سعید فطر است.
ان شاء الله بر همه مسلمانان مبارک باشد.
دفتر آقای سیستانی (مد ظله)

کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران ـ قم

بسمه تعالی

خلأ پژوهش در زمینه‌های تاریخی در حوزه علمیه قم و احساس نیاز مبرمی که در این زمینه وجود داشت، باعث شد کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران با تکیه بر دو گرایش (اسلام و ایران) جهت تقویت و فعال کردن بحث‌ها و مطالعات تاریخی در سال 1374 در قم راه اندازی شود. این کتابخانه وابسته به دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی) است که جناب حجةالاسلام و المسلمین شهرستانی (زید عزّه) در قم بر آن نظارت دارد.

کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران در طول 16 سال گذشته تحولاتی را پشت سر گذاشته که همواره بر نقش آن افزوده است. نیاز به وجود چنین کتابخانه‌ای با منابع مختلف و به روز باعث شده که مراجعان آن هر روز زیادتر گردد. فراهم نمودن منابع قدیم و جدید به ویژه در بخش‌های لاتین و کتاب‌های عربی نیز موجب شده که اساتید و محققان از مراجعه به این کتابخانه برکنار نباشند. به علت افزوده شدن بر منابع کتابخانه، فضای فیزیکی کتابخانه هر از چند گاهی تغییر و تحولاتی را ایجاب می‌کند.

یکی از نقاط قوت کتابخانه منابع فراوان آن است. در سال 1374 کتابخانه با حدود 4 هزار جلد کتاب افتتاح گردید، اما هم اکنون (در اواخر سال 1390 شمسی) 115 هزار جلد کتاب و مجله در این کتابخانه وجود دارد که همین امر بر اهمیت آن افزوده است. علاوه بر خریدهای روزانه و خرید سالانه از نمایشگاه بین المللی کتاب، چندین کتابخانه شخصی خریداری و آثار تاریخی آنها تفکیک شده و در کتابخانه قرار داده شده است.

علاوه بر کتاب، مجلات تاریخی نیز مورد توجه بوده و بخش مجلات کتابخانه مشتمل بر شمار فراوانی مجله فارسی و عربی است.

موضوعات مهم کتابخانه:

موضوعات به لحاظ غنای منابع به شرح زیر است:

* تاریخ اسلام با بیش از 1700 عنوان کتاب. این بخش شامل منابع اولیه و مهم تاریخ اسلام است. کتابهایی مانند تاریخ طبری ، الکامل ابن اثیرو تاریخ اسلام ذهبی و کتابهای پژوهشی دیگر.

* تاریخ ایران نیز با بیش از هزار عنوان. علاوه بر این موضوعات دیگری که دوره‌هایی از تاریخ اسلام را شامل می‌شود.تاریخ ایران باستان، صفویه و زندیه ، قاجاریه ، مشروطه، نهضت ملی، پهلوی اول نیز از موضوعات مربوط به تاریخ ایران هستند.

* تاریخ تشیع نیز یکی دیگر از نقاط قوت این کتابخانه است که با بیش از 1800 عنوان کتاب این مجموعه را غنای خاصی بخشیده است.

* موضوع تراجم با بیش از 12 هزار عنوان کتاب در دو قسمت مجزای تراجم تک نگاری و تراجم عمومی غنی‌ترین بخش کتابخانه است. تراجم عمومی با 3500 عنوان و تراجم تک نگاری با بیش از 5500 عنوان کتاب.

* از موضوعات دیگری که اهمیت بسیاری در این کتابخانه دارد و مراجعان زیادی نیز دارد بخش سیره نبوی (ص) با 1600 عنوان و ائمه معصومین (علیهم السلام) با 6500 عنوان است. سیره ائمه معصومین از امیر المؤمنین تا امام زمان (علیهم السلام) و حضرت زهرا (علیها السلام) هر کدام به بخشی تقسیم شده. کل مجموعه سیره معصومین بالغ بر 8100 عنوان کتاب می‌شود.

* موضوع فرهنگ و تمدن با بیش از 3500 عنوان کتاب یکی دیگر از بخش‌های مهم کتابخانه است.

* تاریخ علوم با بیش از 2 هزار عنوان و تاریخنگاری با 1250 عنوان کتاب از بخش‌های دیگر کتابخانه است.

* بررسی تاریخ ادبیات ایران و اسلام، دو بخش ادبیات فارسی با بیش از 7000 عنوان و ادبیات عرب با بیش از 1800 عنوان کتاب وجود دارد که در حال تقویت است.

* موضوع تاریخ ادیان با بیش از 2500 عنوان کتاب در زمینه های مختلف می باشد. منابع مربوط به ادیان، فرقه ها و گروه های مختلف منشعب از هر کدام در این بخش جای دارد.

* بخشی با عنوان تاریخ جهان به تاریخ کشورهای مختلف پرداخته است. البته تاریخ برخی کشورها موضوعات جداگانه ای را به خود اختصاص داده.

* تاریخ و جغرافیای شهرها و بعضی از ممالک مهم اسلامی که در پیدایش و تمدن اسلامی و در طول تاریخ آن نقش مهمی داشته‌اند، منابع زیادی  را به خود اختصاص داده که در موضوعات مختلف جای گرفته است..

* یکی از بخش‌های مهم کتابخانه، منابع لاتین آن است. به علت کمبود منابع مالی و قیمت بالای کتاب‌های لاتین، این بخش در مقایسه با بخش‌های دیگر رشد چندانی نداشته، اما با این وجود بیش از 4 هزار عنوان را در خود جای داده که سعی شده اهم منابع مورد استفاده محققان تهیه شود. چون موضوع لاتین، موضوعی عام است، مقداری از این منابع فرانسوی، ترکی استانبولی و آلمانی است. کتاب‌های این بخش از کشورهای ترکیه، انگلیس، فرانسه، آلمان و آمریکا خریداری شده است.

* موضوعی با عنوان فرهنگ ها وجود دارد که نیاز محققان را برطرف می‌کند. همچنین در موضوع کتاب‌شناسی، فهارس و کتابشناسی‌های مختلفی وجود دارد که راهگشای محققان در امر پژوهش است.

* افزون بر اینها مواد غیر کتابی مانند (لوح فشرده) نیز مورد توجه قرار گرفته و تا کنون 300 حلقه سی دی تاریخی، اعم از نرم افزار و سخنرانی‌های تاریخی جمع آوری شده است.

آثار منتشره:

تا کنون 16 عنوان کتاب توسط این کتابخانه و در بعضی موارد با همکاری دیگر مؤسسات منتشر شده که می‌توان به کتاب‌های ذیل اشاره نمود:

ـ علی نامه،

ـ تاریخ محمدی،

ـ تحفة الازهار و زلال الانهار در 4 جلد،

ـ 2 گفتار پیرامون گوشه‌هایی از احوال و آثار علماء بزرگ خوانسار،

ـ گزارشی از کتاب تحفه فیروزیه شجاعیه به جهت سده سنیه سلطان حسینیه،

ـ الحاوی فی رجال الشیعة الامامیه،

ـ قبیله بنو تمیم و نقش آن در تاریخ اسلام و ایران،

ـ قبیله ازد و نقش آن در تاریخ اسلام و ایران،

ـ میراث مکتوب شیعه از 3 قرن نخستین شیعه،

ـ سلمان محمدی ابو عبدالله پارسی،

ـ خورشید جی،

ـ سلمان حقیقت جاویدان،

ـ مهاجرت به حبشه،

ـ الحله و حیاته العلمی،

ـ تقاریر نجد،

ـ الانتفاضة الشعبانیة فی کربلاء اشاره نمود.

سایت کتابخانه:

از جمله فعالیتهای دیگر کتابخانه استفاده از سیستم اطلاع رسانی موجود در اینترنت است. بدین روی سایت کتابخانه با نشانی www.historylib.com در سه بخش به ارائه خدمات می‌پردازد:

ـ یک بخش به ارائه مقالات تاریخی از اساتید مختلف،

ـ بخش دیگری نیز به معرفی تازه‌های کتاب و مجلات می‌پردازد،

ـ بخش سوم نیز برنامه جستجو در منابع کتابخانه است.

کتابخانه قفسه بسته است و کتابها از طریق کتابداران ارائه می‌شود.

همچنین کتابها سالی یک بار چک شده و در اصطلاح وجین می‌شود و در صورت نیاز اصلاح و یا تعمیر می‌گردد.

هم اکنون کتابخانه در دو شیفت صبح و عصر آماده سرویس دهی به خواهران و برادران محقق می‌باشد.

آدرس:

ایران ـ قم ـ خیابان دورشهر ـ خیابان سمیه ـ 20 متری رجایی ـ کوچه 11 ـ پلاک 8

تلفن: 37731355 25 0098

http://www.historylib.com

العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français