پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر آقای سید علی حسینی سیستانی

کتب فتوایی » مناسک حج

محاذات میقات ← → حج قِران

احکام اعمال عمره تمتع > احرام

مسأله154: اعمال عمره تمتع با احرام آغاز و با تقصیر به پایان می‌رسد، و احرام عمره تمتع باید در یکی از میقاتهای پنج‌گانه باشد:
1. ذوالحُلَیفه؛ مکانی نزدیک مدینه منوره که میقات اهالی مدینه و کسانی است که از آن راه به مکه می‌روند.
2. وادی عقیق؛ میقات اهل عراق و نجد و کسانی است که از آنجا عبور کنند هرچند اهل عراق و نجد نباشند.
3. جُحفه؛ میقات اهل شام و مصر و مغرب و کسانی است که از آنجا عبور کنند.
4. یَلَملَم؛ میقات اهل یمن و کسانی است که از آن راه عبور کنند.
5. قَرن المنازل؛ میقات اهل طائف و کسانی است که از آن راه عبور کنند.
مسأله155: کسی که از مسیر مدینه به مکه می‌رود باید در میقات ذوالحلیفه محرم شود، و احتیاط واجب آن است که در مسجد معروف آنجا که به نام مسجد شَجَره است محرم شود.
مسأله156: محرم شدن بیرون مسجد شَجَره بنا بر احتیاط واجب کفایت نمی‌کند اگرچه محاذی مسجد باشد.
مسأله157: در هر جای مسجد شَجَره می‌توان محرم شد و لازم نیست در قسمت قدیم باشد.
مسأله158: زن حائض اگر از راه مدینه به مکه می‌رود می‌تواند از بیرون مسجد شَجَره محرم شود و لازم نیست پیش از میقات با نذر احرام ببندد.
مسأله159: زن حائض هرچند نباید در مسجد توقف کند ولی اگر از روی عمد یا به جهت نا آگاهی از مسأله یا فراموشی داخل مسجد شَجَره محرم شد احرامش صحیح است.
مسأله160: زن حائض اگر به تصور اینکه درب دیگرِ مسجد شَجَره باز است وارد مسجد شد و در حال عبور محرم شد ولی متوجه شد درب دیگر بسته است باید از همان دری که وارد شده بود خارج شود و احرامش صحیح است.
مسأله161: زنی که وظیفه‌اش جمع بین اعمال مستحاضه و تروک حائض است باید احتیاط کند و در حال عبور از مسجد شَجَره محرم شود، و اگر عبور برایش ممکن نیست در این مسأله با رعایت الاعلم فالاعلم(1) به فتوای مجتهد دیگری عمل کند.
مسأله162: کسی که از راه مدینه به مکه می‌رود و به ذوالحلیفه می‌رسد و میقات دیگری ـ مثلاً جحفه ـ را در پیش داشته باشد نمی‌تواند از ذوالحلیفه بدون احرام گذشته و از جحفه احرام ببندد، مگر در موارد ضرورت مانند بیماری یا ضعف.
مسأله163: به جز میقات ذوالحلیفه در میقاتهای چهارگانه دیگر لازم نیست در مساجدی که در آن اماکن وجود دارد احرام بست بلکه از هر جایی که به نام آن مکان نامیده می‌شود بستن احرام صحیح است.
مسأله164: اگر انسان مکان احرام (میقات) را نتواند تشخیص دهد می‌تواند با نذر پیش از رسیدن به میقات محرم شود، بلکه محرم شدن با نذر پیش از میقات برای کسی که می‌تواند میقات را تشخیص دهد نیز جایز است.

(1) رعایت الاعلم فالاعلم: در احتیاط واجب مقلد می‌تواند به فتوای مجتهدی که با مرجع تقلیدش از نظر علمی مساوی است یا بعد از او از دیگران اعلم است رجوع کند.
محاذات میقات ← → حج قِران
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français