Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Yüce Allah'ın Adıyla

Ayetullah Sistani'nin NECEF bürosundan yapılan açıklamaya göre Ramazan hilali çıplak gözle görülmemiş ve sabit olmamıştır.
Buna göre yarın Şaban ayının son günü olup "PAZAR" günü Ramazanın birinci günüdür...

Ayetullah Sistani'nin Bürosu
NECEF-İ EŞREF

Sorular ve Cevaplar » ABDEST

1 Soru: Abdestte farz olan şeyler nelerdir?
Cevap: Abdestte yüzü ve elleri yıkamak, başın ön kısmını ve ayakların üzerini meshetmek farzdır.
2 Soru: Çorap ve ayakkabının üzerine meshetmek caiz midir?
Cevap: Çorap ve ayakkabı üzerinden meshetmek batıldır; ama şiddetli soğuk, hırsız ve yırtıcı havyan tehlikesi ve benzeri şeyler nedeniyle ayakkabı ve çorabını çıkaramazsa çorap ve ayakkabısının üzerinden meshetmeli ve teyemmüm de almalıdır.
3 Soru: Ayağın üzeri necis olursa ne yapmamız gerekir?
Cevap: Ayağın üzeri necis olur ve mesh için yıkanamazsa, teyemmüm edilmelidir.
4 Soru: İrtiması abdest ne demektir?
Cevap: İrtimasî abdest insanın, yüzünü ve ellerini abdest niyetiyle suya daldırmasına denir.
5 Soru: İrtiması abdestte elin ıslaklığıyla meshetmenin hükmü nedir?
Cevap: İhtiyata aykırı olmasına rağmen zahiren irtimasi olarak yıkanan elin ıslaklığıyla meshetmenin de bir sakıncası yoktur.
6 Soru: İrtiması abdestte yüz ve eller nasıl yıkanmalıdır?
Cevap: İrtimasî abdestte yüz ve ellerin yukarıdan aşağı yıkanması gerekir. O hâlde yüz ve elleri suya daldırırken abdeste niyet ederse, yüzü alın tarafından ve elleri dirsek tarafından suya daldırmalıdır.
7 Soru: Abdestte azaların bazısını irtiması ve bazısını da gayri irtiması olarak yıkayabilir miyiz?
Cevap: Abdestte, azaların bazısını irtimasî ve bazısını da gayri irtimasî olarak yıkamanın sakıncası yoktur.
8 Soru: Namazdan sonra, abdest alıp almadığı hususunda şüpheye düşersem ne yapmam gerekir?
Cevap: Bir kimse namazdan sonra, abdest alıp almadığı hususunda şüpheye düşerse namazı sahihtir; ama sonraki namazlar için abdest alması gerekir.
9 Soru: İnsan namazdayken abdest alıp almadığı hususunda şüpheye düşerse ne yapması gerekir?
Cevap: Namazdayken abdest alıp almadığı hususunda şüpheye düşerse, vacip ihtiyata göre; abdest alıp namazı baştan kılmalıdır.
10 Soru: Namazdan sonra abdesti namazdan önce mi yoksa sonra mı bozulduğu konusunda şüpheye düştüm. Namazım sahih midir?
Cevap: Namazdan sonra, abdestinizin namazdan önce mi, yoksa sonra mı bozulduğu konusunda şüpheye düşerseniz, kıldığı namaz sahihtir.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français