Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » BÜYÜK OĞUL

1 Soru: Büyük oğul babasının namazını kaza etmeden ölürse, ikinci oğla bir şey farz olur mu?
Cevap: Hayır farz olmaz
2 Soru: Büyük oğul babası öldüğü zaman bulûğ çağına ermemiş veya deli olursa, baliğ olduğu veya aklı başına geldiğinde, babasının namazının kazasını kılması gerekir mi?
Cevap: Farz değildir.
3 Soru: Kendisinin kaza namazı bulunan bir kimse, babasının ve annesinin namazını da yerine getirmek isterse, hangisini önce yerine getirilmelidir?
Cevap: Hangisini önce yerine getirirse sahihtir.
4 Soru: Büyük oğul annesinin namazlarını kılmak isterse, namazı sesli mi yoksa sessiz mi kılmalıdır?
Cevap: Sesli ve sessiz kılma konusunda kendi teklifine göre amel etmelidir. Şu halde annesinin sabah, akşam ve yatsı namazlarının kazasını sesli kılmalıdır.
5 Soru: Ölen kimse namazının kazası için ecîr (=ücret karşılığı naip) tutulmasını vasiyet etmiş olursa büyük oğlun kaza namazlarını kılması yine vacip olur mu?
Cevap: Ölen kimse namazının kazası için ecîr (=ücret karşılığı naip) tutulmasını vasiyet etmiş olur ve babanın vasiyeti de geçerli olursa, artık büyük oğla bir şey farz olmaz.
6 Soru: Büyük oğul babasının kaza namazı olduğunu bilir; ancak babasının yerine getirip getirmediğinden şüphe ederse, ne yapmalıdır?
Cevap: Farz ihtiyat gereği, kaza etmelidir.
7 Soru: Büyük oğul babasının kaza namazı olup olmadığından şüphe ederse ne yapmalıdır?
Cevap: Bir şey farz olmaz.
8 Soru: Büyük oğla annenin kaza namazları da kılması vacip midir?
Cevap: Annenin kaza namazlarını kılmak daha iyi olmakla birlikte farz değildir.
9 Soru: Baba, namazını yerine getirmemiş olursa, büyük oğla bu namazları kılmak vacip midir?
Cevap: Allah'ın emrine itaatsizlikten terk etmeyip kaza edebilecek hâlde imişse, farz ihtiyat gereği ölümünden sonra büyük oğlu onları kaza etmeli veya başkasını bu iş için ecîr (belirli ücret karşılığı bu işi yapan birini) tutmalıdır.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français