Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » CENAZEYİ DEFNETME

1 Soru: Cenazeyi nasıl defnetmek gerekir?
Cevap: Cenazeyi, toprağa kokusu dışarı çıkmayacak ve yırtıcı hayvanların cesedi çıkaramayacakları şekilde gömmek farzdır.
2 Soru: Cenazeyi defnederken yırtıcı hayvanın cesedi çıkarması korkusu olursa ne yapmamız gerekir?
Cevap: Mezarın etrafını tuğla ve benzeri şeylerle sağlamlaştırmak gerekir.
3 Soru: Cenaze kabire nasıl bırakılmalıdır?
Cevap: Ön tarafı kıbleye gelecek şekilde sağ tarafı üzerine yatırılmalıdır.
4 Soru: Kâfir bir kadın ölür ve karnında ölü bir çocuk bulunursa, çocuğun babası Müslüman olursa kadını kabre nasıl bırakmak gerekir?
Cevap: Çocuğun kıbleye yönelik olması için kâfir olan kadın sol tarafı üzerine ve arkası kıbleye gelecek şekilde yatırılmalıdır. Hatta müstehap ihtiyat gereği, çocuğun bedenine ruh girmemiş olsa da, bu hükme göre amel edilmelidir.
5 Soru: Müslüman bir ölüyü kafir mezarlığına gömmek caiz midir?
Cevap: Hayır caiz değildir.
6 Soru: Kafir bir ölüyü Müslümanların mezarlığına gömmek caiz midir?
Cevap: Hayır caiz değildir.
7 Soru: Müslümanın çöp ve pislik dökülen vb. yerlere gömülmesinin hükmü nedir?
Cevap: Müslümanın çöp ve pislik dökülen yerler gibi kendisine saygısızlık sayılacak yerlere gömülmesi, caiz değildir.
8 Soru: Ölüyü başka bir ölünün kabrine gömmek caiz midir?
Cevap: Hayır, caiz değildir.
9 Soru: Ölüden ayrılan şeyler; kıl, tırnak ve diş vb. şeyleri ne yapmamız gerekir?
Cevap: Ölüden ayrılan şeyler kıl, tırnak ve diş bile olsa, onunla birlikte gömülmelidir.
10 Soru: Ölü gömüldükten sonra ölüye ait kıl, tırnak, diş vb. şeyler bulunursa bunları ne yapmamız gerekir?
Cevap: Ölü gömüldükten sonra bazı parçaları bulunursa; kıl, tırnak ve diş dahi olsa başka bir yerde gömülmesi ihtiyaten farzdır.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français