Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » CENAZE NAMAZI

1 Soru: Kaç yaşındaki çocuğa cenaze namazı kılmak gerekir?
Cevap: Müslüman bir ölünün veya altı yaşını tamamlamış Müslüman çocuğun namazını kılmak, farzdır.
2 Soru: Altı yaşını doldurmamış fakat namazın ne olduğunu anlayacak durumda olan çocuğun cenaze namazını kılmak gerekir mi?
Cevap: Altı yaşını doldurmamış ama namazın ne olduğunu anlayacak durumda olan çocuğun namazının kılınması ihtiyaten farzdır.
3 Soru: Altı yaşını doldurmamış ve namazın ne olduğunu bilmeyen çocuğa cenaze namazı kılmanın hükmü nedir?
Cevap: Eğer namazın ne olduğunu bilmiyorsa ona Allah rızası için namaz kılmanın sakıncası yoktur.
4 Soru: Ölü dünyaya gelen çocuğun namazını kılmanın hükmü nedir?
Cevap: Ölü dünyaya gelen çocuğun namazını kılmak müstehap değildir.
5 Soru: Cenaze namazı ne zaman kılınmalıdır?
Cevap: Cenaze namazı; yıkama, hanut koyma ve kefenleme işi bittikten sonra kılınmalıdır.
6 Soru: Yıkama, hanut koyma ve kefenleme işlemleri arasında kılınan cenaze namazının hükmü nedir?
Cevap: Bu işlerden önce veya bunların arasında kılınan cenaze namazı, ister unutkanlık, ister şer'î hükmü bilmemek yüzünden olsun, yeterli değildir.
7 Soru: Cenaze namazı kılmak isteyen kimsenin abdest alması gerekir mi?
Cevap: Hayır gerekmez. Fakat müstehaptır.
8 Soru: Cenaze namazı kılmak isteyen kimsenin gusül alması gerekir mi?
Cevap: Hayır gerekmez. Fakat müstehaptır.
9 Soru: Cenaze namazı kılmak isteyen kıbleye yönelmese kıldığı namaz sahih midir?
Cevap: Cenaze namazı kılan kimse, kıbleye yönelmelidir.
10 Soru: Cenaze namazı kılarken cenaze nasıl bırakılmalıdır?
Cevap: Cenaze sırt üstü, baş tarafı namaz kılanın sağına ve ayakları ise soluna gelecek şekilde karşısına konulmalıdır.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français