Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » CENAZE NAMAZI

11 Soru: Namaz kılanın yeri cenazeden yüksek yerde olabilir mi?
Cevap: Namaz kılanın yeri, cenazenin bulunduğu yerden çok aşağı ve çok yukarı olmamalıdır. Ancak biraz alçak veya yüksek olmasının sakıncası yoktur.
12 Soru: Namaz kılan cenazeden ne kadar uzaklıkta olmalıdır?
Cevap: Namaz kılan, cenazeden uzak olmamalı; ama cenaze namazını cemaatle kılan kimsenin cenazeden uzak olmasının saflar birbirine bağlı olduğu takdirde, sakıncası yoktur.
13 Soru: Cenazeyle namaz kılanın arasında perde vb. şeyler olursa sakıncası var mıdır?
Cevap: Cenazeyle namaz kılan arasında perde, duvar veya benzeri bir şey bulunmamalıdır. Ama cenazenin tabut ve benzeri bir şeyde olmasının sakıncası yoktur.
14 Soru: Cenaze namazını ayakta kılabilecek bir kimse olmazsa oturarak kılınabilinir mi?
Cevap: Cenaze namazını ayakta kılabilecek bir kimse bulunmazsa, oturarak kılınabilir.
15 Soru: İlim ve takva ehli olan bir kimseye birkaç defa cenaze namazı kılmak mekruh mudur?
Cevap: Hayır mekruh değildir.
16 Soru: Bilerek veya unutularak veya bir özür sebebiyle namazı kılınmayarak gömülen ya da gömüldükten sonra, kılınan namazın batıl olduğu anlaşılırsa cenazeye namaz kılmak için kabrini açmak caiz midir?
Cevap: Hayır caiz değildir. Fakat cesedi dağılmamışsa, sevap kastıyla cenaze namazı için açıklanan şartlara uyularak, kabri üzerinden ona namaz kılınabilir.
17 Soru: Ölü erkek ise cemaat imamının ona namaz kılarken cenazenin karşısında durması gerekir?
Cevap: Cemaat imamının veya yalnız olarak ona namaz kılan kimsenin, ölü erkek ise, boyunun ortası karşısında durması müstehaptır.
18 Soru: Ölü kadın ise cemaat imamının ona namaz kılarken cenazenin karşısında durması gerekir?
Cevap: Cemaat imamının veya yalnız olarak ona namaz kılan kimsenin, ölü kadın göğsü hizasında durması müstehaptır.
19 Soru: Yalın ayak cenaze namazı kılınabilinir mi?
Cevap: Müstehaptır.
20 Soru: Namazdan önce üç defe “es-salaât” demek vacip midir?
Cevap: Hayır müstehaptır.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français