Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » CENAZE HÜKÜMLERİ

1 Soru: On iki İmam Şiası olmayan bir Müslümanı yıkayıp, hunutlamak, kefenlemek ve üzerine namaz kılmak farz mıdır?
Cevap: Evet, velisine farzdır.
2 Soru: Bir Şiinin, Ehl-i sünnetten birisinin öldüğünü görürse ve velisi de olmazsa ölmüş kimsenin cenaze hükümlerini yerine getirmesinin hükmü nedir?
Cevap: Farzdır.
3 Soru: Cenaze hükümlerini velilinin izin olmadan birisi yerine getirirse tekrarlanması mı gerekir ?
Cevap: Velinin boynundan kalkar.
4 Soru: Veli cenaze hükümlerini yerine getirmek istemezse ne yapmak gerekir?
Cevap: Veliden izin almaya gerek yoktur. Müslümanların yerine getirmesi farzdır.
5 Soru: Ölünün işleriyle birisi ilgilense bizimde teşebbüs etmemiz farz mıdır?
Cevap: Hayır farz değildir.
6 Soru: Ölünün işleriyle birisi ilgilenir fakat yarıda bırakırsa hüküm nedir?
Cevap: Diğer Müslümanların tamamlaması gerekir.
7 Soru: Birilerinin cenaze işleriyle ilgilendiğinden emin olursam yine de benimde ilgilenmem gerekir?
Cevap: Hayır emin iseniz ilgilenmenize gerek yoktur.
8 Soru: Birilerinin cenaze işleriyle ilgilendiğini tam olarak bilmezsem yani; şek veya zannım olursa ne yapmam gerekir?
Cevap: İlgilenmeniz gerekir.
9 Soru: Cenazenin yıkanma, kefenleme, namaz veya defin işlerinin batıl olarak yapıldığını bilirsem ne yapmam gerekir?
Cevap: Mezkur işleri yeniden yapmalısınız.
10 Soru: Cenazenin yıkanma, kefenleme, namaz veya defin işlerinin batıl olduğuna dair zannım olursa ne yapmam gerekir?
Cevap: Zannınız olursa tekrar yapmanıza gerek yoktur.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français