Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » CENAZEYİ YIKAMA

1 Soru: Cenazeye kaç gusül vermek farzdır?
Cevap: Üç gusül; Sidr ile karışık suyla, kâfur ile karışık suyla, saf su ile.
2 Soru: Sidir ve kâfur suyu nasıl olmalıdır?
Cevap: Sidr ve kâfur, suyun muzaf suya dönüşeceğine sebep olacak ölçüde fazla ve yine "sidr ve kâfurla karıştırılmamış sudur" denecek ölçüde az olmamalıdır.
3 Soru: Gereken miktarda sidir ve kâfur bulunmazsa ölüye nasıl gusül vermeliyiz?
Cevap: Müstehap ihtiyat gereği bulunan miktarın suya katılması gerekir.
4 Soru: İhramlı iken ölen kimseye nasıl gusül vermek gerekir?
Cevap: Kâfurlu suyla gusül vermemek gerekir. Onun yerine halis suyla gusül verilmelidir.
5 Soru: Temettü haccı ihramında ölen kimseye nasıl gusül verilir?
Cevap: Tavaf, tavaf namazı ve sa’yi yerine getirmişse kâfurlu suyla gusül verilmelidir.
6 Soru: Kıran haccında ölen birisine nasıl gusül verilir?
Cevap: Tıraş olmuşsa kâfurlu suyla gusül verilmelidir.
7 Soru: Sidr ve kâfur veya bunlardan herhangi biri bulunmazsa ne yapmak gerekir?
Cevap: İhtiyat gereği bir teyemmüm vermeli ve mümkün olmayanın yerine de halis suyla bir kere gusül vermelidirler.
8 Soru: Sidr ve kâfur veya bunlardan herhangi biri bulunur ama örneğin gasp olmasından dolayı kullanılması caiz olmazsa ne yapmak gerekir?
Cevap: İhtiyat gereği bir teyemmüm vermeli ve mümkün olmayanın yerine de halis suyla bir kere gusül vermelidirler.
9 Soru: Mümeyyiz bir çocuk ölüye doğru bir şekilde gusül verebilirse sahih midir?
Cevap: Evet sahih ve yeterlidir.
10 Soru: Ölüyü yıkayan kimsenin bu işi yaparken niyeti ne olmalıdır?
Cevap: Kurbet kastıyla yapmalıdır, yani ölüyü yıkama işini, Âlemlerin Rabbi'nin emrini yerine getirmek için yapmalıdır.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français