Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » CUMA NAMAZI

1 Soru: İmam hutbeleri okurken konuşmanın hükmü nedir?
Cevap: Keraheti vardır. Ama hutbeleri dinlemeyi engelleyecek olursa, bu surette konuşmak ihtiyat gereği caiz değildir.
2 Soru: Cuma namazına katılması vacip olan kimse, cuma namazı yerine öğlen namazı kılarsa namazı sahih midir?
Cevap: Evet sahihtir.
3 Soru: İki Cuma namazı birbirlerine bir fersahtan daha yakın olurlar ve her ikisi de aynı anda başlarsa hüküm nedir?
Cevap: Bu surette her ikisi de batıldır.
4 Soru: İki Cuma namazı kılınan yer arasındaki uzaklık ne kadar olmalıdır?
Cevap: Bir fersahtan daha az olmamalıdır .
5 Soru: Memum Cuma namazının ikinci rekâtın rükûsunda imama ulaşırsa bu namaza iktifa edebilir mi?
Cevap: Vacip ihtiyata göre bu namaza iktifa edemez. Öğlen namazını da kılmalıdır.
6 Soru: Memum ikinci rekâtın rükûsundan önce cemaate yetişir iktida ederek sonra da geri kalan bir rekâtını kendisi kılarsa Cuma namazı sahih midir?
Cevap: Sahihtir.
7 Soru: Cuma namazı furada kılınırsa sahih midir?
Cevap: Furada kılınırsa sahih değildir.
8 Soru: Cuma namazı kaç rekâttır?
Cevap: İki rekâttır.
9 Soru: Cuma namazı kılarsam, öğlen namazını da kılmam gerekir mi?
Cevap: Cuma namazı “ihtiyari vaciptir. Cuma namazını kıldıktan sonra öğlen namazını kılmaya gerek yoktur.
10 Soru: Cuma namazının vakti ne zamandır?
Cevap: Güneşin zevalinden (şer’i öğlen vaktinden) başlar. Vakti, örfe göre zevalin başlangıcıdır.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français