Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » DERİ

1 Soru: İslami kurallara uygun olarak kesildiğine ihtimal verilen hayvanın derisi ve içyağı pak mıdır?
Cevap: İslami kurallara uygun olarak kesildiğine ihtimal verilen hayvanın eti, derisi ve içyağı paktır.
2 Soru: Hayvan kâfirden alınır veya kâfirden alan bir Müslüman’dan alınırsa ve İslami kurallara göre kesilip kesilmediğini de araştırmamışsa hüküm nedir?
Cevap: Yenilmesi haramdır. Fakat böyle bir deride namaz kılmak caizdir.
3 Soru: Köpek, domuz veya murdar derisinden yapılan kapta, rutubet içindekini necis ederse bir şey yemek, içmek helal midir?
Cevap: Haramdır.
4 Soru: Köpek, domuz veya murdar derisinden yapılan kapta, rutubet içindekini necis ederse kabı abdest, gusül ve temiz bir şeyle yapılması gereken işlerde kullanılmanın hükmü nedir?
Cevap: Kullanılmaması gerekir. Müstehap ihtiyat gereği kap olarak da köpek, domuz ve murdarın derisi kullanılmamalıdır.
5 Soru: Namaz kılanın elbisesi eti yenmeyen hayvanların derisinden olursa namazının hükmü nedir?
Cevap: Vacip ihtiyata göre eti yenmeyen hayvanların derisinden olmamalıdır.
6 Soru: Tilki ve benzeri hayvanları, şer’i kanunlarda açıklandığından başka bir şekilde öldürülürse veya kendisi ölürse onun derisinin alım satımı caiz midir?
Cevap: Tilki ve benzeri hayvanları, şer’i kanunlarda açıklandığından başka bir şekilde öldürülürse veya kendisi ölürse, farz ihtiyat gereği onun derisinin alım satımı caiz değildir. Fakat şüpheli olursa sakıncası yoktur.
7 Soru: İslâmî olmayan ülkelerden getirilen veya kâfir olan kimseden alınan işlenmiş derinin alım satımının hükmü nedir?
Cevap: Hayvanın şer’i kurallara uygun olarak kesildiğine ihtimal verilirse caizdir.
8 Soru: İslâmî olmayan ülkelerden getirilen veya kâfir olan kimseden alınan işlenmiş deri ile namaz kılınabilinir mi?
Cevap: İslâmî olmayan ülkelerden getirilen veya kâfir olan kimseden alınan işlenmiş derinin alım satımı, hayvanın şer’i kurallara uygun olarak kesildiğine ihtimal verilirse caizdir ve onunla namaz kılmanın da sakıncası yoktur.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français