Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » HARAMLA KARIŞMIŞ HELÂL MAL

1 Soru: Haramla karışmış helâl maldaki haram miktar belli olur ve insan da onun sahibinin belli bir kaç kişiden biri olduğunu bilir, ama bunlardan hangisinin olduğunu bilmezse bu durumda vazifesi nedir?
Cevap: Onlara haber vermelidir. Biri benimdir der diğerleri ise bizim değil veya onundur, derlerse malı o şâhısa vermelidir. Fakat iki kişi veya daha fazlası kendilerinin olduğunu iddia ederlerse ve uzlaşmaları mümkün olmazsa, şer’i hâkime müracaat
sistani.org/16301
2 Soru: İnsan haramla karışmış helâl malın humusunu verdikten veya sahibini tanımadığı malı onun adına sadaka verdikten sonra sahibi bulunursa ne yapmalıdır?
Cevap: Sahibi razı etmelidir, razı olmazsa, farz ihtiyat gereği mal sahibine o malın bedelini vermelidir.
sistani.org/16302
3 Soru: İnsan haramla karışmış helâl malın humusunu verdikten sonra haram miktarının humustan fazla olduğunu anlarsa ne yapmalıdır?
Cevap: Farz ihtiyat gereği humustan fazla olan miktarı, sahibi adına sadaka vermelidir.
sistani.org/16303
4 Soru: Helâl mal haram malla karıştığında, insan, haram malın miktarını bilmezse fakat sahibini tanırsa ne yapmalıdır?
Cevap: Birbirlerini razı edemezlerse, onun olduğunu kesin bildiği miktarı ona vermelidir. Eğer helal ve haramın karışmasında kendisi suçluysa, farz ihtiyat gereği onun olduğuna ihtimal verdiği fazla miktarı ona vermelidir.
sistani.org/16304
5 Soru: Helâl mal haram malla karıştığında, insan haram malın miktarını -humustan az veya çok olsun- bilir de onun sahibini bilmezse ne yapmalıdır?
Cevap: O miktarı sahibi adına sadaka vermeli, farz ihtiyat gereği şer'î hâkimden de izin almalıdır.
sistani.org/16305
6 Soru: Helâl mal, haram malla birbirinden ayırt edilmeyecek şekilde karıştığında, haram malın sahibi ve miktarı belli olmaz, haram olan miktarın humustan az veya çok olduğu bilinmezse, humusu verildikten sonra helâl olur mu?
Cevap: Evet helal olur. Farz ihtiyat gereği humus almaya müstahak olan ve Boynunda şahsen tanımadığı veyahut sahibine ulaşamadığı malî hakkı olan kimselerin (mezalim) haklarını vermelidir.
sistani.org/16306
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français