Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » HAC ÇEŞİTLERİ

1 Soru: Vatanı, Mekke'den 16 fersah uzakta olan fakat hâlihazırda Mekke'de oturan üçüncü yılı doldurmamış kimsenin vazifesi nedir?
Cevap: Temettü haccı yerine getirmelidir.
2 Soru: Vatanı, Mekke'den 16 fersah uzakta olan fakat hâlihazırda Mekke'de oturan üçüncü yılı doldurmuş kimsenin vazifesi nedir?
Cevap: İfrad veya kıran haccıdır.
3 Soru: Müstehap hac, türü belirlenmeyen nezir ve vasiyet haccı nasıl yerine getirilmelidir?
Cevap: İnsan Mekke'ye yakın olsun veya uzak zikredilen hac kısımlarından hangisini isterse yerine getirebilir. Elbette en faziletli olanı temettü haccıdır.
4 Soru: Vazifesi temettü haccı olan birinin kıran veya ifrad haccı yapması yeterli midir?
Cevap: Hayır yeterli değildir. Fakat bazı durumlarda vazifesi temettü haccı olanın vazifesi ifrad haccına dönüşebilmektedir. Bu konu hakkında Hacc ilmihaline müracaat ediniz.
5 Soru: Vazifesi ifrad veya kıran haccı olan birisi temettü haccı yerine getirirse yeterli midir?
Cevap: Yeterli değildir ve hac vazifesi boynundan kalkmış olmaz.
6 Soru: İfrad haccı ne demektir?
Cevap: İfrad ve kıran hacları; Mekke halkının ve Mekke ile vatanları arasında 16 fersahtan daha az uzaklık olanların vazifesi olan hacdır.
7 Soru: Temettü haccı ne demektir?
Cevap: Mekke ile vatanı arasında 16 fersah (takriben 88 km.) uzaklık olanların yapması gereken hacdır.
8 Soru: Hac kaç çeşittir?
Cevap: Hac üç çeşittir. Temettü, İfrad, Kıran.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français