Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » HACC

1 Soru: Bir kimseye hac masraflarını karşılayacak miktarda mal verilir, ancak buna karşılık mal alan kişinin Mekke yolunda mal veren kimseye hizmet etmesi şart koşulursa, böyle birisi hac ile mükellef olur mu?
Cevap: Hayır olmaz.
2 Soru: Bir kimseye hacca götürüp getirecek ve bu müddet içerisinde ailesinin ihtiyacını karşılayacak miktarda para verilip; "Git haccını yap" denilirse ve verilen para ona temlik edilmezse bu kimseye hac farz olur mu?
Cevap: Eğer geri almayacaklarından emin olursa, üzerine hac farz olur.
3 Soru: Yol azığı ve bineği olmayan kimseye başka birisi hacca gitmesini söyler onun ve de hac yolculuğunda olduğu sürece geride bıraktığı ailesinin masraflarını karşılamayı üstlenirse üzerine hac farz olur mu?
Cevap: Eğer insan onun bu masrafları ödemesine güven duyarsa, üzerine hac farz olur.
4 Soru: Mekke'ye gidebilecek durumda olan bir kadının, hac sonrası geçimini sağlayacak malı olmaz, kocası da örneğin, fakir olduğundan dolayı onun ihtiyaçlarını karşılamaz ve sonuçta sıkıntılı bir yaşama maruz kalırsa üzerine hac farz olur mu?
Cevap: Hayır farz olmaz.
5 Soru: Kendine ait bir evi olmadan zorluğa düşecek kimseye hac ne zaman farz olur?
Cevap: Böyle bir kimseye ancak ev parasına sahip olmakla birlikte farz olur.
6 Soru: Hacca gitmek vasıtasıyla önemi dinde hacdan daha büyük olan haram bir işi yapıp veya hacdan daha önemli olan farz bir ameli terk etmek zorunda kalıpda hacca giden kimsenin haccı sahih midir?
Cevap: Elbette bu durumda hacca giderse günah işlemiş olmakla beraber haccı sahihtir.
7 Soru: Deli birisine hacc farz olur mu?
Cevap: Hayır olmaz.
8 Soru: Baliğ olmayan kimseye hacc farz mıdır?
Cevap: Hayır farz değildir.
9 Soru: Ben müslüman değilim. Hacc’ın ne demek olduğunu öğrenmek istiyorum?
Cevap: Hac; Mekke ve etrafında yapılması emredilmiş belli amelleri belli bir zaman içinde yerine getirmek gayesiyle Allah'ın evi olan Kâbe'yi ziyarete gitmektir.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français