Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » HACC KURBANI

1 Soru: Eğer kurbanlık günlerinde (10. , 11., 12. ve 13.) sağlam deve, sığır veya koyun bulunmazsa ne yapmalıdır?
Cevap: İhtiyaten hem ayıplı hayvan kurban kesmeli hem de kurbanlık yerine oruç tutmalıdır.
2 Soru: Bir kimse kurbanlığı sağlamdır düşüncesiyle alır ve parasını ödedikten sora ayıplı olduğu anlarsa ne yapmalıdır?
Cevap: Zahiren onunla yetinmek caizdir.
3 Soru: İnsan kurbanlığı kestikten sonra geçerli yaşını doldurmadığını öğrenirse ne yapmalıdır?
Cevap: Yeniden kurban kesmelidir.
4 Soru: Kurban olarak kesilecek koyun nasıl olmalıdır?
Cevap: Koyun yedi ayını tamamlayıp sekizinci ayına girerse yeterlidir. Koyunun birinci yılını tamamlayıp ikinci yılına girmiş olması ihtiyata uygundur.
5 Soru: Kurban olarak kesilecek keçi ve sığır nasıl olmalıdır?
Cevap: Sığır ve keçi ihtiyaten iki yılını tamamlayıp üçüncü yılına girerse yeterlidir.
6 Soru: Kurban olarak kesilecek deve nasıl olmalıdır?
Cevap: Beş yılını tamamlayıp altıncı yılına giren deve olmalıdır.
7 Soru: Kurbanlığın deve, sığır ve koyun olması vacip midir?
Cevap: Evet vaciptir.
8 Soru: Hacı sayısının fazla olması ve Mina’nın hepsini almaması gibi nedenle kurban kesmek mümkün olmazsa ne yapmak gerekir?
Cevap: Deve, sığır veya koyunun Mina’da kesilmesi vaciptir. Hacı sayısının fazla olması ve Mina’nın hepsini almaması gibi nedenle mümkün olmazsa Vadi-i Muhasar’de kesilmesinin caiz olması uzak ihtimal değildir. Teşrik günler 11, 12 ve 13. günlerinin sonuna kadar yapamayacağından emin olması dışında onu yapmamak (yani Vadi-i Muhassar’de kesmemek) daha iyidir.
9 Soru: Bayram gününden önce kurban kesilebilir mi?
Cevap: Bayram gününden önce kurban kesilmemelidir. Ancak, herhangi bir korkusu olan kimsenin onu gece kesmesi caizdir.
10 Soru: Kurban kesmede, ihlâs ve kurbet kastı şart mıdır?
Cevap: Evet şarttır.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français