Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » HACC NİYABETİ

1 Soru: Vacip hac iki veya daha fazla kişiye ortak olarak vacip olursa bir kişi ecir olabilir mi?
Cevap: Evet ecir olabilir.
2 Soru: Vacip hacda bi kişi birkaç kişinin yerine haccedebilir mi?
Cevap: Vacip hacda bir kişinin iki veya daha fazla insanın yerine haccetmesi caiz değildir. Bir kişi tarafından ancak naip olabilir.
3 Soru: Müstehap hacda bir kişi birkaç kişinin yerine haccedebilir mi?
Cevap: Evet haccedebilir.
4 Soru: Bir şâhısı temettü haccı için ecir tutarlar ve vakitte müsait iken tesadüfen daralırsa, ecir temettü umresinden ifrad haccına geçerek ve ifrad haccı yaptıktan sonra, müfrede umresi yerine getirirse, naip olunanın boynundan yükümlülük kalkar mı?
Cevap: Evet, yükümlülük kallar. Ama temettü umresi ve temettü haccı amelleri için ecir tutulmuşsa ecir herhangi bir ücret hak etmez. Evet, eğer icare meyyitin boynundan haccı kaldırmak için yapılmışsa ücreti hak eder.
5 Soru: Ecir olunan kimsenin bizzat haccı kendisinin yapması şart edilmezse başka birini ecir tutabilir mi?
Cevap: Evet, bizzat haccı kendisinin yapması şart edilmemişse başka birini ecir tutabilir.
6 Soru: Bir kimse şahsen haccetmek için ecir olursa ecir tutanın izni olmadan o hac için başkasını ecir tutabilir mi?
Cevap: Hayır, tutamaz.
7 Soru: Hacca gitmeyen birinin, hacca gitmemiş birini naip tutması doğru mudur?
Cevap: Hacca giden veya gitmeyen birinin, hacca gitmemiş birini naip tutmasının sakıncası yoktur.
8 Soru: Kadn erkeğe veya erkek kadına naip olabilir mi?
Cevap: Naip tutan ve tutulanın her ikisinin de erkek veya kadın olması gerekmez. Kadın erkeğe erkekte kadına naip olabilir.
9 Soru: Niyabet haccı yapacak kimsenin adil olması gerekir mi?
Cevap: Naipte adalet şart değildir. Ama naip tutanın yerine hac amellerini yapacak kişinin, bu ameli yapacağına emin olunmalıdır.
10 Soru: Naibin boynunda niyabet yılında kendi vacip haccı olursa niyabet haccı sahih midir?
Cevap: Naibin boynunda niyabet yılında kendi vacip haccı olmamalıdır.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français