Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » İDRAR VE BÜYÜK ABDEST

1 Soru: Bir insan, idrar ve büyük abdestini yaparken kendi avret yerini kimlerden gizlemesi farzdır?
Cevap: Bir insan, idrar ve büyük abdestini yaparken ve diğer zamanlarda kendi avret yerini bulûğ çağına erenlerden -annesi ve kız kardeşi gibi kendine mahrem olanlardan bile- ayrıca iyiyi ve kötüyü birbirinden ayırt eden deli ve çocuklardan gizlemesi farzdır.
2 Soru: Karı-kocanın, avret yerlerini birbirlerinden gizlemeleri gerekir mi?
Cevap: Karı-kocanın, avret yerlerini birbirlerinden gizlemeleri gerekmez.
3 Soru: Avret mahallinin, özel bir şeyle örtülmesi gerekir mi?
Cevap: Avret mahallinin, özel bir şeyle örtülmesi gerekmez; el vasıtasıyla örtülmesi de yeterlidir.
4 Soru: İdrar ve büyük abdest yapılırken kıbleye doğru oturmak caiz midir?
Cevap: İdrar ve büyük abdest yapılırken bedenin ön tarafının, yani karın ve göğüsün ve arka tarafının kıbleye doğru olmaması vacip ihtiyat gereğidir.
5 Soru: İdrar ve büyük abdest yaparken ön veya arka tarafı kıbleye doğru olan bir kimsenin, yalnızca avret mahallini kıble tarafından çevirmesi yeterli midir?
Cevap: İdrar ve büyük abdest yaparken ön veya arka tarafı kıbleye doğru olan bir kimsenin, yalnızca avret mahallini kıble tarafından çevirmesi yeterli olmaz.
6 Soru: İdrar ve büyük abdest yaparken çocuklar nasıl oturmalıdır?
Cevap: Müstehap ihtiyat gereği, idrar ve büyük abdest yaparken çocukların önleri veya arkaları kıbleye doğru getirilmemelidir.
7 Soru: Kaç yerde büyük idrar ve abdest yapılması haramdır?
Cevap: Dört yerde idrar ve büyük abdest yapılması haramdır:
1- Sahipleri izin vermedikçe çıkmaz sokaklarda. Ayrıca yayaya zarar verecek umumi yol ve sokaklarda.
2- İzni olmayan birinin mülkünde.
3- Belirli bir grup için vakfedilmiş yerlerde (örneğin bazı medreseler gibi).
4- Kendilerine bir saygısızlık sayıldığı takdirde müminlerin kabri üzerine. Hatta saygısızlık sayılmasa bile hüküm aynıdır. Ayrıca dinin ve mezhebin mukaddesatına saygısızlık sayılacak her yerde.
8 Soru: Gaitanın çıkış yeri, kaç durumda yalnızca su ile temizlenir?
Cevap: Gaitanın çıkış yeri, üç durumda yalnızca su ile temizlenir:
1- Gaitayla birlikte kan gibi başka bir necasetin gelmesi
2- Başka bir necasetin büyük abdest mahalline değmesi. Kadınlarda gaita yerine idrar değmesi bu hükmün dışındadır.
3- Çıkış yerinin etrafının normalden daha fazla bulaşmış olması.
9 Soru: Ayakta idrar yapmanın hükmü nedir?
Cevap: Ayakta idrar yapmak mekruhtur.
10 Soru: İdrar ve büyük abdest yapmayı geciktirmek haram mıdır?
Cevap: Eğer genel bir zararı olacaksa geciktirilmesi haramdır.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français