Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » İSTİHAZE

1 Soru: İstihaze ne demektir?
Cevap: Kadından gelen kanlardan biri "istihaze" kanıdır ve bu kanı gördüğünde kadına "müstehaze" denir.
2 Soru: İstihaze kanının özellikleri nelerdir?
Cevap: İstihaze kanı genellikle sarı renkli ve soğuk olur. Sızarak ve yakmadan çıkar ve katı da olmaz. Ama bazen siyah veya kırmızı, sıcak ve katı da olabilir ve yine basınçlı ve yakarak da gelebilir.
3 Soru: İstihaze kanı kaç kısımdır?
Cevap: İstihaze kanı üç kısımdır: Az, normal ve çok.
4 Soru: Az İstihaze nasıl olur?
Cevap: Az istihaze, kadının kendisiyle bulundurduğu pamuğa değen fakat pamuğa işlemeyen kandır.
5 Soru: Normal İstihaze olduğuna nasıl karar verilir?
Cevap: Normal (Orta) İstihaze de kan bir köşesinden bile olsa pamuğa işler, ama pamuktan, kadınların genellikle kanı önlemek için koydukları mendile akmaz.
6 Soru: Çok İstihaze nedir?
Cevap: Çok İstihaze de ise, kan, pamuktan geçip beze de işler.
7 Soru: Az İstihaze de kadın nasıl namaz kılmalıdır?
Cevap: Az İstihaze de kadın, her namaz için bir abdest almalıdır. Pamuğu yıkaması veya değiştirmesi ihtiyaten müstehaptır. Ama fercin dış kısmına da kan değmiş ise, yıkaması gerekir.
8 Soru: Normal İstihaze de kadın namaz kılmalıdır?
Cevap: Normal istihazede, ihtiyaten farz olarak kadın, günlük namazları için bir gusül etmeli ve ayrıca az İstihaze deki amelleri yerine getirmelidir.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français