Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » KADIN ERKEK İLİŞKİSİ

1 Soru: Erkeğin kadına karşı tutumu nasıl olmalıdır? Kadın elinden geldiğince her hizmetini yerine getiriyorsa ve karşılığında gereken şefkati göremiyorsa bunun karşılığında yine eşine hizmet ediyorsa Allah katında bunun bir mükafatı var mı? Ve neden kadın kocasından bir şey sakladığı zaman günah oluyor da erkek aynı şeyi yaptığı zaman neden günah olmuyor?
Cevap: Uygun ve yakışık alır olmalı. Çekmiş olduğu zahmetlerin karşılığını, mükâfatını Allah muhakkak verecektir. Hanımında sırrı saklaması caizdir.
2 Soru: Kadın hayız olmadığını zannediyordu, fakat ilişkiden sonra kadından kan gelirse, ne yapması gerekir?
Cevap: Temizlendikten sonra her ikisi için bir gusül almalıdır .
3 Soru: Haşimi olan birisinin Haşimi olmayan ile (yani; Seyit ile seyit olmayanın) evlenmesi haram mıdır? Bazıları Seyit olmayan birisinin seyit olan ile evlenmesinin doğru olmadığını söylemektedirler. Böyle bir iddia şer'i ölçülere uymak tamıdır?
Cevap: Sakıncası yoktur.
4 Soru: Bir erkek bir bayanla evleniyor, bayanın önceki eşinden bir kızı vardır. Bir süre sonra bu erkek (Allah'a sığınıyorum) eşinin eski kocasından olan kızı ile zina ediyor. Buna göre hanımının annesi olan kız ile zina ettiğinden dolayı hanımı erkeğe haram oluyor mu?
Cevap: Hayır haram olmaz.
5 Soru: Seyit bir bayanla evlendikten sonra, başka bir kadın ile de evlenmenin sakıncası varmıdır?
Cevap: Hayır sakıncası yoktur.
6 Soru: Bizimle doğru bir şekilde konuşan bir erkeğin sözlerine inanıp onunla evleneyim mi?
Cevap: Çok dikkatli olun.
7 Soru: Hanımımın kız kardeşi ile evlenmek için hanımımdan izin almam gerekiyor mu? Kısaca bir erkek hanımının kız kardeşi ile evlenebilir mi?
Cevap: İki kız kardeş ile birlikte evlenmek caiz değildir. Fakat birinci eşin ölmesi, boşanması ve ric'i iddesinin bitmesinden sonra kız kardeşi ile evlenilebilinir .
8 Soru: Eşim evlendiğimizde öğretmen olduğumu biliyordu ve kabul etmişti. Fakat şimdi öğretmenlik yapmana razı değilim diyor. Benim ne yapmam gerek?
Cevap: Söylediğinize göre size engel olamaz.
9 Soru: Evlilik için kızın babasının rizayeti gereklimidir?
Cevap: Baba veya büyük babanın izni gereklidir. Hatta kız yaşamını müstakil bir şekilde temin edebiliyorsa da ihtiyat-ı vacip gereği izin gereklidir.
10 Soru: Evlilik için en ideal yaş hangisidir?
Cevap: Yaşantıyı en iyi idare edebilecek yaştır.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français