Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » KADIN ERKEK İLİŞKİSİ

11 Soru: Ehl-i Kitap ile daimi evliliğin şartları nelerdir?
Cevap: Ehl-i Kitap ile daimi evlilik ihtiyat-ı vacip gereği caiz değildir.
12 Soru: Niçin bir Müslüman kadın Müslüman olmayan bir erkekle evlenemez?
Cevap: Muteber rivayetlere göre Müslüman bir bayanın Müslüman olmayan bir erkek ile evlenmesi sahih değildir.
13 Soru: Niçin bir erkek iki kız kardeş ile birlikte evlenemez?
Cevap: Allah-u Teala Kur'an-ı Kerim'de iki kız kardeş ile birlikte evlenmenin haram olduğuna ilişkin şöyle buyuruyor: "Haram edilmiştir size analarınız... Haram edilmiştir belinizden gelen oğullarınızın zevceleri ve iki kız kardeşi birlikte almak..." (Nisâ. 23)
14 Soru: Çalışan ve maddi açıdan müstakil olup, akıllı ve baliğ (24 yaşında) fakat babasının evinde yaşamaktadır. Acaba evlenmek için babasının izni gereklimidir?
Cevap: Evet, ihtiyat-ı vacip gereği baba izni gereklidir.
15 Soru: Müslüman bir erkek mesihi bir bayanı kendisine eş olarak seçer ve bayan da İslam'ı kabul ederse, fakat yabancı olduğundan dolayı şehadeteyni söyleyemezse, bu durumda bu mesihi bayan ile evlenmek caiz midir?
Cevap: Şehadeteynin tercümesini kendi diline göre söylemesi yeterlidir. Fakat şehadeteyni söylemediği müddetçe onunla daimi evlilik sakıncalıdır.
16 Soru: Genelde bütün ailelerde akit zamanında (nişanlılık zamanı) kızın hamile kalmaması için cinsel ilişkiye izin verilmemektedir. Bu dönemde (nişanlılık) nişanlılar şer'i ve örfün kanun kurallarını da düşünerek nasıl bir ilişki içinde olmalıdırlar?
Cevap: Kız ve erkek akit okunduktan sonra karı koca sayılırlar. Cinsel ilişki konusunda diğer evli çiftlerden hiç bir farkları yoktur. Fakat bizim bulunduğumuz bölgede bilinen zımnî şart vardır; kızın kocanın ilişki konusunda her istediğini kabul etmesi gerekli değildir.
17 Soru: Daimi evlilik için mahremiyet akdi okumak gereklimidir?
Cevap: Başlangıçta geçici akit okunabilir. Eğer müddet bitmez veya koca müddeti bağışlamazsa ikinci akit sahih olmaz.
18 Soru: Seyit olmayan bir erkeğin seyit bir bayan ile evlenmesinin sakıncası var mıdır?
Cevap: Sakıncası yoktur.
19 Soru: Fahişe bir bayan ile evlenmenin hükmü nedir?
Cevap: İhtiyat-ı vacip gereği tövbe etmeden önce evlenilmemelidir.
20 Soru: Acaba iki kişi şahitler olmadan kendileri evlilik akdi okuyabilirler mi?
Cevap: Nikâh akdi için şahit gerekmez.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français