Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » KAP

1 Soru: Köpek, domuz veya murdar derisinden yapılan kabı kullanmak caiz midir?
Cevap: Köpek, domuz veya murdar derisinden yapılan kapta, rutubet içindekini necis ederse bir şey yemek, içmek haramdır ve o kabın abdest, gusül ve temiz bir şeyle yapılması gereken işlerde kullanılmaması gerekir.
2 Soru: Altın ve gümüş kaptan yemek ve içmek caiz midir?
Cevap: Altın ve gümüş kaptan yemek, içmek; hatta farz ihtiyat gereği mutlak olarak onları kullanmak haramdır.
3 Soru: Altın ve gümüş kapları odaların süslenmesinde kullanmak caiz midir?
Cevap: Odaların süslenmesinde kullanılması ve yine insanın onları bulundurması haram değildir. Elbette en iyisi bunun da terk edilmesidir.
4 Soru: Altın ve gümüşten kap yapmak veya ziynet için alıp saklamak caiz midir?
Cevap: Evet. Sakıncası yoktur.
5 Soru: Altın veya gümüş suyuna batırılmış kabı kullanmanın sakıncası var mıdır?
Cevap: Altın veya gümüş suyuna batırılmış kabın kullanılmasının sakıncası yoktur.
6 Soru: Altın veya gümüşle karıştırılan başka bir metalı kap yaparlarsa hükmü nedir?
Cevap: Altın veya gümüşle karıştırılan başka bir metalı kap yaparlarsa, kaptaki maden miktarı, ona altın veya gümüş kap denilmeyecek kadar fazla olursa, onu kullanmanın sakıncası yoktur.
7 Soru: Nargilenin ağızlığı, kılıç ve bıçak kını ve Kurân kabı altın veya gümüşten olursa hükmü nedir?
Cevap: Nargilenin ağızlığı, kılıç ve bıçak kını ve Kurân kabı altın veya gümüşten olursa, kullanılmasının sakıncası yoktur.
8 Soru: Altın ve gümüşten yapılan esans kabı, sürme kabı ve tütün kabı kullanmak caiz midir?
Cevap: Altın ve gümüşten yapılan esans kabı, sürme kabı ve tütün kabını kullanmamak ihtiyaten müstehaptır.
9 Soru: Çaresizlik ve ıztırar durumunda altın veya gümüş kabı kullanmanın hükmü nedir?
Cevap: Çaresizlik hâlinde zararı uzaklaştıracak kadar altın veya gümüş kap kullanmanın sakıncası yoktur. Fakat bundan fazlası caiz değildir.
10 Soru: Altın veya gümüşten mi yada başka bir şeyden mi olduğu belli olmayan bir kabı kullanmak caiz midir?
Cevap: Altın veya gümüşten mi ya da başka bir şeyden mi olduğu belli olmayan bir kabı kullanmanın sakıncası yoktur.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français