Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » LAŞE

1 Soru: Ölü hayvanların kıl, kürk, kemik ve diş gibi ruhu olmayan kısımları necis midir?
Cevap: Köpek gibi necis hayvanlar dışındaki ölü hayvanların yün, kıl, kürk, kemik ve diş gibi ruhu olmayan kısımları paktır.
2 Soru: Hangi hayvanların laşesi necistir?
Cevap: İster kendisi ölmüş olsun, ister şer'î usûllere göre kesilmemiş olsun, akıcı kanı olan hayvanın ölüsü necistir.
3 Soru: Balık su içinde ölürse necis midir?
Cevap: Balık akıcı kanı olmadığından dolayı su içinde ölse bile paktır.
4 Soru: Diri iken et veya ruhu olan bölümler koparsa hükmü nedir?
Cevap: İnsan ve akıcı kanı olan hayvandan diri iken et veya ruhu olan bölümleri koparılırsa necistir.
5 Soru: İnsandan kendiliğinden düşecek duruma gelen deri parçaları koparsa necis midir?
Cevap: Kendiliğinden düşecek duruma gelen dudak ve vücudun diğer yerlerine ait deri parçaları kolaylıkla kopar ve ruhu da olmazsa paktır.
6 Soru: Ölen tavuğun karnından çıkan yumurtanın hükmü nedir?
Cevap: Ölen tavuğun karnından çıkan yumurta, kabuğu sertleşmemiş olsa dahi paktır; ama dışının yıkanması gerekir.
7 Soru: Ot yemeye başlamadan önce ölen kuzu ve oğlağın karnından çıkan peynir mayası necis midir?
Cevap: Ot yemeye başlamadan önce ölen kuzu ve oğlağın karnından çıkan peynir mayası temizdir. Genellikle maya olmadığı anlaşılırsa murdar hayvanın bedeniyle mülakat eden zahiri yıkanmalıdır.
8 Soru: Yabancı ülkelerden getirilen sıvı ilaç, esans, yağ, ayakkabı boyası ve sabun necis midir?
Cevap: Yabancı ülkelerden getirilen sıvı ilaç, esans, yağ, ayakkabı boyası ve sabunun necis olduğuna dair kesin bilgisi olmazsa, paktır.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français