Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » MUHTAZAR

1 Soru: Muhtazar ne demektir?
Cevap: Yani; ölmek üzere olmak.
2 Soru: Muhtazar durumda bir Müslüman için ne yapmak gerekir?
Cevap: Ayaklarının altı kıbleye doğru olacak şekilde arkası üstüne yatırmak ihtiyaten farzdır.
3 Soru: Muhtazar durumunda olan Müslüman birisinin küçük veya büyük olması fark eder mi? (Yani onlar için yapılması gereken ameller fark eder mi?)
Cevap: Hayır. Erkek olsun veya kadın, büyük olsun veya küçük ayaklarının altı kıbleye doğru olacak şekilde arkası üstüne yatırmak ihtiyaten farzdır.
4 Soru: Ölü guslü tamam olmayan ölüyü nasıl yatırmak gerekir?
Cevap: Ölü guslü tamam olmadan ölüyü sırt üstü kıbleye doğru yatırmak daha iyidir.
5 Soru: Guslü tamamlandıktan sonra ölüyü nasıl yatırmak gerekir?
Cevap: Guslü tamamlandıktan sonra ölüyü, cenaze namazı kılınırken bırakılan şekilde bırakmaları daha iyidir.
6 Soru: Ölmek üzere olan kimsenin yüzünü kıbleye çevirmek vacip midir?
Cevap: Ölmek üzere olan kimsenin yüzünü kıbleye çevirmek, her Müslüman’a ihtiyaten farzdır.
7 Soru: Ölmek üzere olan kimsenin yüzünü kıbleye çevirmek için velisinden izin almak gerekir mi?
Cevap: Muhtazarın kendisi razı olur, özrü de olmazsa, bu iş için onun velisinden izin almaya gerek yoktur.
8 Soru: Muhtazarın (ölmek üzere olan kimse) yüzünü kıbleye çevirmemizden razı olup olmadığından emin olmazsak velisinden izin almalı mıyız?
Cevap: Evet.
9 Soru: Kelim-i şahadeti ölmek üzere kimseye talkin etmek vacip midir?
Cevap: Müstehaptır.
10 Soru: On iki imamın isimlerini (a.s) ölmek üzere kimseye talkin etmek vacip midir?
Cevap: Müstehaptır.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français