Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » NAMAZ VAKİTLERİ

1 Soru: İnsan namazları hangi zamanda kılabilir?
Cevap: İnsan ancak, vaktin girdiğinden emin olduğunda veya iki adil şahidin bunu bildirdiğinde, namaz kılmaya başlayabilir.
2 Soru: Bir kişinin namaz vakti hakkında verdiği habere güvenebilir miyiz?
Cevap: Dakik olarak namaz vaktine riayet ettiğine emin olduğumuz kişinin ezanına veya haberine güvenildiği taktirde bir kişinin haberi de yeterlidir.
3 Soru: Sadece bir rekât namaz kılınacak kadar vakit kalırsa nasıl niyet etmek gerekir?
Cevap: Namaz eda niyetiyle kılınmalıdır. Ancak bilerek bu zamana kadar namaz geciktirilmemelidir.
4 Soru: Yolcu olmayan kimsenin akşama sadece beş rekât kılabilecek ölçüde vakti kalırsa, öğlen ve yatsı namazını nasıl kılmalıdır?
Cevap: Öğlen ve ikindi namazlarının her ikisini de sırasına göre kılmalıdır.
5 Soru: Eğer dört veya daha az rekat kılabilecek vakit kalmışsa öğlen ve ikindi namazını nasıl kılmak gerekir?
Cevap: Yalnızca ikindi namazını kılmalı ve sonra öğlen namazını kaza etmek gerekir.
6 Soru: Gece yarısına beş rekât kılınacak kadar vakit kalırsa akşam ve yatsı namazları nasıl kılınmalıdır?
Cevap: Akşam ve yatsı namazları sırasıyla kılınmalıdır.
7 Soru: Gece yarısına beş rekât kılınacak vakitten daha az bir zaman kalırsa akşam ve yatsı namazları nasıl kılınmalıdır?
Cevap: Önce yatsı namazı ve daha sonra akşam namazı kılınmalıdır. Ancak farz ihtiyat gereği akşam namazı eda ve kaza olduğu niyet edilmeksizin kılınmalıdır .
8 Soru: Namazın ilk vakitte kılınması vacip midir?
Cevap: Namazın ilk vakitte kılınması, müstehaptır. Bu konu özellikle tavsiye edilmiştir. Vaktin evveline ne kadar yakın olursa daha iyidir.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français