Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » NEZİR

1 Soru: Nezir ne demektir?
Cevap: Nezir; insanın Allah rızası için hayır bir işi yapmayı veya yapılmaması daha iyi olan bir işi Allah rızası için terk etmeyi kendisine vacip etmesidir.
2 Soru: Nezirde akit okumak gerekir mi?
Cevap: Nezirde, akit okunması gereklidir.
3 Soru: Nezirde akiti Arapça okumak mı gerekir?
Cevap: Hayır, Arapça okunması gerekli değildir.
4 Soru: Nezir aktini nasıl okumalıyız? Bir örnek ile açıklayabilir misiniz?
Cevap: Mesela, “hastam iyileşirse, Allah rızası için fakire on lira vereceğim” derse, nezri sahih olur. Eğer “Allah için şöyle yapmayı nezir ettim” derse, vacip ihtiyat gereği ona amel etmelidir.
5 Soru: İnsan Allah’ın ismini zikretmeden yalnızca, “nezir ettim” derse neziri sahih midir?
Cevap: Nezri sahih değildir.
6 Soru: İnsan nezir akdinde Allah’ın evliyalarının birisinin ismini zikrederse neziri sahih midir?
Cevap: Nezri sahih değildir.
7 Soru: İnsan sahih nezir eder, fakat bilerek nezre amel etmezse ne yapması gerekir?
Cevap: Günah işlemiştir. Keffaret de ödemelidir.
8 Soru: Nezir eden kimse baliğ mi olmalıdır?
Cevap: Evet, nezir eden baliğ ve akıllı olmalı ve kendi iradesiyle nezretmelidir.
9 Soru: Nezir etmeye mecbur edilenin kimsenin nezri sahih midir?
Cevap: Nezri sahih değildir.
10 Soru: Sinirlenerek iradesiz nezredenin nezrinin hüküm nedir?
Cevap: Sahih değildir.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français