Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » NİFAS

1 Soru: Nifas ne demektir?
Cevap: Çocuğun ilk kısmı ana karnından çıkmaya başladığı andan itibaren kadından on gün boyunca gelen kan, nifas kanıdır. Nifas ve lohusa olan kadına "nefsâ" denir.
2 Soru: Çocuğun hiçbir parçası dışarı çıkmadan önce kadından gelen kan, nifas kanı mıdır?
Cevap: Çocuğun hiçbir parçası dışarı çıkmadan önce kadından gelen kan, nifas değildir.
3 Soru: Nifas kanının olduğuna kanaat etmek için çocuğun vücut yapısının tamamlanmış olması mı gerekir?
Cevap: Çocuğun vücut yapısının tamamlanmış olması gerekmez; eğer pıhtılaşmış kan ve et parçası olmaktan çıkar ve düşerse on gün içinde gördüğü kan nifas kanıdır.
4 Soru: Nifas kanının asgari süresi ne kadardır?
Cevap: Nifas kanının âsgari süresi, bir an gelmesidir.
5 Soru: Nifas kanının azamî süresi ne kadardır?
Cevap: Azamî süresi ise, on gündür.
6 Soru: On günden fazla kan gelirse Nifas sayılır mı?
Cevap: On günden fazlası nifas sayılmaz.
7 Soru: Kadın, bir şeyin düşüp düşmediği veya düşen şeyin, çocuk olup olmadığında şüphe ederse ne yapması gerekir?
Cevap: Kadın, bir şeyin düşüp düşmediği veya düşen şeyin, çocuk olup olmadığında şüphe ederse araştırma yapmasına gerek yoktur. Gelen kan da şer’i olarak nifas kanı değildir.
8 Soru: Nifas kanı gören loğusa kadına neler haramdır?
Cevap: Adet kanı gören kadının yapması haram olan şeyler, nifas kanı gören lohusa kadına da haramdır. Camide durmak, Mescidu’l-Haram ve Mescidu’n-Nebi’den geçmek, vacip secde ayetlerini okumak, Kurân yazısına ve Allah’ın ismine dokunmak ihtiyaten farz olarak haramdır.
9 Soru: Nifas durumunda olan bir kadını boşamak caiz midir?
Cevap: Nifas durumunda olan bir kadını boşamak batıldır.
10 Soru: Nifas durumunda bir kadın ile cinsel ilişkide bulunmak helal midir?
Cevap: Cinsel ilişkide bulunmak haramdır.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français