Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » NAMAZLA İLGİLİ ŞÜPHELER

1 Soru: Müstehap ve ihtiyat namazlarda şüpheye düşmek namazı bozar mı?
Cevap: Hayır bozmaz.
2 Soru: İmamın rekâtların sayısını bildiği takdirde imama uyanların rekâtların sayısı hakkında şüpheye düşmeleri namazı bozar mı?
Cevap: Hayır bozmaz.
3 Soru: Cemaat namazında imama uyanların rekâtların sayısını bildikleri takdirde imamın şüphesi namazı bozar mı?
Cevap: Hayır bozmaz.
4 Soru: Çok şüpheye düşen kimsenin şüphesi muteber midir?
Cevap: Çok şüpheye düşen kimsenin (Kesiru’ş-Şek) şüphesine itibar edilmez.
5 Soru: Namazın vakti geçtikten sonra şüpheye düşmek namazı bozar mı?
Cevap: Hayır bozmaz. Şüphenize itina etmemeniz gerekir.
6 Soru: Namazımı kılıp selam verdikten sonra şüpheye düştüm. Acaba namazın sahih midir?
Cevap: Evet namazınız sahihtir. Şüphenize itina etmemeniz gerekir.
7 Soru: Yapılma yeri geçen bir şeyde şüpheye düşmek namazı bozar mı? örneğin rükûda Fatiha'nın okunup okunmadığından şüpheye düşülmesi gibi.
Cevap: Hayır itina edilmemesi gereken şüphedir.
8 Soru: İnsan namazı bozan bir şüpheyle karşılaşınca ne yapması gerekir?
Cevap: İnsan namazı bozan bir şüpheyle karşılaşınca, hemen namazı bozmaması daha iyidir. Namazın şekli bozulacak kadar veya zan ve yakinden ümitsiz olacak kadar düşünmelidir.
9 Soru: Namaz kılarken üç ile altı veya üç ile altıdan çok rekât arasında şüpheye düşmek namazı bozar mı?
Cevap: Evet bozar.
10 Soru: Namazda iki ile beş veya iki ile beşten çok rekât arasında şüpheye düşmek namazı bozar mı?
Cevap: Evet bozar.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français