Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » NAMAZDA BEDENİ ÖRTMEK

1 Soru: Erkek namazını ipek elbise ile kılabilir mi?
Cevap: Namaz kılan, erkek ise, elbisesi halis ipek ve altın işlemeli olmamalıdır.
2 Soru: Namaz kıldığım elbise yırtıcı hayvanın parçasından yapılmışsa bu elbiseyle namaz kılabilir miyim?
Cevap: Yırtıcı hayvanın parçasından yapılmamalı. Vacip ihtiyata göre eti yenmeyen hayvanların derisinden de olmamalıdır.
3 Soru: Namaz kılınan elbise Lâşe hayvanın parçasından yapılmışsa sakıncası var mıdır?
Cevap: Lâşe hayvanın parçasından yapılmamış olmalıdır.
4 Soru: Gasp edilmiş elbise ile namazı kılınabilir mi?
Cevap: Farz ihtiyata göre, Mubah (=gasp edilmemiş ) olmalıdır.
5 Soru: Necis elbiseyle namaz kılınabilir mi?
Cevap: Temiz olmalıdır.
6 Soru: Avret yerini örtecek bir şey hatta ağaç yaprağı, ot, çamur bulamayan ve namaz vaktinin sonuna kadar da örtecek bir şey bulabileceğine ihtimal vermeyen kimse, namazı nasıl kılmalıdır?
Cevap: Namahrem görmeyecekse, ayakta rükû ve secdeleri yerine getirerek namazını kılmalıdır. Ama görme ihtimali varsa, namahremin onu görmeyeceği şekilde oturarak namazını kılmalıdır.
7 Soru: İnsan namazı vaktin başında kılar, daha sonra örtünmek için özrü ortadan kalkarsa, namazı yeniden kılmasına gerek var mıdır?
Cevap: Hayır gerekmez.
8 Soru: İnsan bir şey bulacak ümidiyle namazını geciktirir fakat vaktin sonuna kadar bir şey bulamazsa ne yapmalıdır?
Cevap: Vaktin sonunda vazifesine uygun olarak namaz kılmalıdır.
9 Soru: İnsan örtünecek hiçbir şey bulamazsa ne yapmalıdır?
Cevap: Namazda örtünecek hiçbir şey bulamaz; ancak bulacağından ümidini kesmemişse, farz ihtiyata göre namazını geciktirmelidir.
10 Soru: Avret yerini örtmek için bir şey bulunmadığı çaresiz kalınan durumlarda insan ne yapabilir?
Cevap: Derisi görünmeyecek şekilde avret yerini çamur ve benzeri şeylerle örtebilir.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français