Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » ORUÇ

1 Soru: Bir kimse ramazan ayı olduğunu bildiği halde başka bir oruca niyet edebilir mi?
Cevap: Bir kimse, ramazan ayı olduğunu bildiği hâlde başka bir oruca niyet ederse, tuttuğu oruç sayılmaz. Kurbet kastıyla çelişmesi halinde ramazan orucuna da sayılmaz. Hatta ihtiyat gereği kurbet kastıyla çelişmese dahi ramazan orucuna sayılmaz.
2 Soru: Bir kimse, sabah ezanından önce niyet edip, bütün gün boyunca uyur ve akşam ezanından sonra uyanırsa orucu sahih midir?
Cevap: Bir kimse, sabah ezanından önce niyet edip, bütün gün boyunca uyur ve akşam ezanından sonra uyanırsa, orucu sahihtir.
3 Soru: Orucu bozan şeyler nelerdir?
Cevap: Sekiz şey orucu bozar :
1) Yemek ve içmek.
2) Cimâ (=Cinsel ilişkide bulunmak).
3) İstimnâ (=Mastürbasyon).
4) Farz ihtiyat gereği Allah'a, Hz. Muhammed'e (s.a.a) ve Resulullah'ın halifeleri olan on iki Ehlibeyt İmamlarına (a.s) yalan isnatta bulunmak.
5) Farz ihtiyat gereği boğaza yoğun (=katı) toz kaçırmak.
6) Sabah ezanına kadar cünüp, hayız ve nifas hâlinde kalmak.
7) Sıvı şeylerle tenkıye yapmak.
8) Kusmak.
4 Soru: Bu yılki Ramazan ayı yaz mevsimine ve yılsonu imtihanları ile aynı zamana tekabül etmektedir. Bu sınavın benim geleceğim için büyük önemi vardır. Sınavda başarılı olabilmem için dikkatimi toplamam lazımdır. Acaba orucumu bozup daha sonra azasını tutabilir miyim?
Cevap: Eğitime devam etmek, orucu yemek için kabul edilebilir bir mazeret değildir. Fakat eğer şöyle bir durum tasavvur edilirse: Tahsili terk etmek onun için tahammül edilemeyecek hadde bir sıkıntı ve meşakkate yol açmaktadır; oruç tutarak tahsili sürdürmesi de mümkün değildir. Bu durumda oruç tutmak kastıyla niyet eder; oruç tutar. Daha sonra yemek ve içmek zorunda kaldığında sadece zorunluluk ölçüsünde yiyip içebilir. Doyuncaya kadar yememeli, içmemelidir. Daha sonra o günün kazasını tutmalıdır ve üzerine keffaret gelmez. Elbette öğlenden önce 22 km şehrin dışına çıkarak kendisini yolcu durumuna düşürerek orucunu yemesi de mümkündür. Bu durumda o gün oruç onun üzerinden kalkar ve daha sonra sadece o günün kazasını yerine getirir.
5 Soru: İnsan, sahur yemeği yerken fecrin olduğunu anlar ve ağzında lokma olursa ne yapmalıdır?
Cevap: İnsan, sahur yemeği yerken fecrin doğduğunu anlarsa, ağzındaki lokmayı dışarı çıkarmalıdır. Eğer bir kişi böyle bir durumda ağzındaki lokmayı dışarı çıkarmaz ve bilerek onu yutarsa, orucu batıl olur ve keffaret de gerekir.
6 Soru: Oruç halindeyken yanlışlıkla bir şey yiyip içsem orucum batıl mı olur?
Cevap: Oruç hâlindeyken yanlışlıkla bir şey yiyip içen kimsenin orucu batıl olmaz.
7 Soru: Oruç halindeyken dişlerimin arasında kalmış yemek kırıntılarını bilerek yutarsam orucum batıl olur mu?
Cevap: Oruçlu kimse, dişlerinin arasında kalmış olan yemek kırıntısını kasten yutarsa, orucu batıl olur.
8 Soru: Ben astım hastasıyım ve mecburen nefes darlığı spreyi kullanmalıyım; acaba bunun oruca zararı var mıdır?
Cevap: Nefes darlığı için kullanılan sprey eğer ilacı sadece ciğere ulaştırıyorsa orucu bozmaz. Aynı şekilde bu konuda şek ettiğinde orucu batıl olmaz.
9 Soru: Acaba ağzın kötü kokusunu gidermek için oruçlu iken sakız çiğneyebilir miyim? Acaba sakız çiğnemek oruca zarar verir mi?
Cevap: Oruçlu iken sakız çiğnemek her ne kadar ağız suyunda bir tat oluştursa da – ancak bu tat sakızdan ayrılan bazı parçalardan dolayı olmadığı için – sakıncası yoktur. Eğer çiğnemenin başlangıcında sakızın bazı parçaları ağız suyunda karışıp kaybolursa oruçlu ondan kaçınmalıdır. Ancak o parçalar önceki çiğnemek vasıtasıyla da olsa ortadan kaybolup gitmişse sakıncası yoktur.
10 Soru: Meni gelmediği takdirde bile cinsel ilişki orucu bozar mı?
Cevap: Cinsel ilişkide bulunmak, meni gelmese ve erkeklik organı yalnızca sünnet mahalli kadar dâhil olsa bile, orucu bozar.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français