Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » KAZA ORUCU

1 Soru: Üzerinde adak orucu veya ecir orucu gibi ramazan orucundan başka farz bir orucu kalan baba, eğer bunu kaza etmeden ölürse, büyük erkek evlada onu kaza etmesi gerekir mi?
Cevap: Hayır, farz değildir.
2 Soru: Ramazan orucunu bilerek tutmayan bir kimse, aynı günde birkaç defa cinsel ilişki kurar veya istimna yapar veya orucu bozan başka bir şey yaparsa, keffaret tekrarlanır mı?
Cevap: Tekrarlanmaz tek bir keffaret ödemesi yeterlidir.
3 Soru: Ramazan orucunun kazasını birkaç yıl geciktiren kimsenin vazifesi nedir?
Cevap: Böyle bir kimse hem kaza oruçları tutmalı, hem de geciktirdiği birinci yıl için, her gününe bir fakire bir mud yiyecek vermelidir. İlk yılın dışındaki yıllar için bir şey farz olmaz.
4 Soru: Her gün için bir mud (yaklaşık 750 gr.) yiyecek vermesi gereken kimse, birkaç günün kefaretini tek bir fakire verebilir mi?
Cevap: Evet verebilir.
5 Soru: Hastalığı birkaç yıl devam eden kimse iyileştikten sonra bütün oruçları mı tutmalıdır?
Cevap: Son ramazanın kazasını yerine getirmeli ve önceki yıllardan kalma her orucu için de bir mud yiyecek fakire vermelidir.
6 Soru: Birkaç ramazandan orucu kazaya kalan kimse, hangisin önce tutmalıdır?
Cevap: Bunlardan hangisini isterse önce tutabilir; sakıncası yoktur. Ancak, eğer son ramazanın kazası için vakit dar olursa, meselâ, son ramazandan beş gün orucu kazaya kalmış olur ve sonraki ramazana da beş gün kalmış olursa, önce son ramazanın kazasını tutması daha iyidir.
7 Soru: Müslüman olan birisi kâfir olur ve sonra yeniden Müslüman olursa kâfirlik döneminde tutmadığı oruçların kazasını yerine getirmeli midir?
Cevap: Evet getirmelidir.
8 Soru: Kâfir birisi Müslüman olursa, kâfirlik döneminin oruçlarını kaza etmesi gerekir mi?
Cevap: Gerekmez.
9 Soru: Deli olan bir adamın, kendine gelip iyileşince, delilik zamanında tutmadığı oruçları tutması gerekir mi?
Cevap: Kaza etmesi farz değildir.
10 Soru: Yolculukta kaza orucu tutabilir miyim? (Yolculuğum bir haftadan daha az sürmektedir)
Cevap: Yolculukta kaza orucu tutulamaz.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français