Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » KAZA ORUCU

11 Soru: Geçen yıldan boynunda oruç kazası olan ve şimdiye kadar bu oruçları yerine getiremeyen kimse her bir gün için 60 gün oruç yerine ona eş değerde başka bir iş yapabilir mi?
Cevap: Bilerek tutmadığı her bir gün oruç için 60 fakire doyurabilir veya her birine 750 gr. bugday veya ekmek vb. verebilir.
12 Soru: Genç karı ve koca Ramazan ayında oruçlu oldukları halde istemeden veya kendilerini kontrol edemediklerinden dolayı ilişkiye girseler oruçları batıl olur mu?
Cevap: Kazası ve keffareti vaciptir ve her birinin (Karı ve koca) 60 fakire 750 gr. buğday veya un vermeleri yeterlidir.
13 Soru: Ramazan orucunun kazasını tutarken bilmeden (öğleden önce veya öğleden sonra) bir şey yenilirse ve kaza orucunu tutmak için yeterli vakit olursa orucun hükmü nedir?
Cevap: Eğer bilmeden olursa oruca bozmaz.
14 Soru: Cünüplü kimse namaz ve oruç tutar, fakat cünüplü olduğunu bilmezse, bir müddet sonra cünüplü olduğunu anlarsa, ne yapması gerekir?
Cevap: Tuttuğu oruçlar sahihtir. Önceden kıldığı namazları kaza etmelidir.
15 Soru: İki kişinin verdiği şahadete göre Ramazan ayını 29 gün oruç tutan kimsenin ne yapması gerekir?
Cevap: Kaza etmesine gerek yoktur.
16 Soru: Yolculukta kaza orucu tutabilir miyim? (Yolculuk bir haftadan az sürecektir)
Cevap: Kaza orucu yolculukta tutulmaz.
17 Soru: Geçen yıldan kalmış kaza orucu olan kimse şimdiye kadar yerine getirememişse 60 gün yerine başka bir şey yapabilir mi?
Cevap: Bilerek tutmadığı her bir gün için 60 fakire yemek versin, veya her birine 750 gr. Buğday veya ekmek vb. şeyler versin.
18 Soru: Ölünün kaza olmuş oruç ve namazını (örneğin 10 yıllık) birkaç kişi bir anda yerine getirebilirler mi? (Örneğin; 5 kişi her biri iki yıllık namaz ve orucun kazasını yerine getirebilirler mi?)
Cevap: Evet sakıncası yoktur, tertibinde itibarı yoktur.
19 Soru: Ramazan orucunun kazasında bilmeden bir şey yenilse ve kazayı yerine getirmek için yeterli zamanda olsa tuttuğu orucun hükmü nedir?
Cevap: Bilmeden-sehven yerse sakıncası yoktur. Oruç batıl olmaz.
20 Soru: oruc tutan birisi bilmeden, unutkanlıktan dolayı bir şey yiyip içerse hükmü nedir?
Cevap: Orucu sahihtir.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français