Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » ORUÇ- YOLCULUKTA

1 Soru: Yurtdışında yaşıyorum. Anne ve babamı görmek için sekiz günlüğüne ülkeme geldim. Şu an anne ve babamın evindeyim. Oruç tutabilir miyim?
Cevap: Eğer babanızın bulunduğu şehir doğum yeriniz değilse namazınızı kısaltarak kılmalısınız. Orucunuz sahih değildir.
2 Soru: Ramazan ayında yolculuğun hükmü nedir?
Cevap: Sakıncası yoktur. Fakat oruçtan kaçmak için olursa mekruhtur.
3 Soru: Yolculukta müstehap orucun hükmü nedir?
Cevap: Nezir değilse meşru değildir.
4 Soru: Oruçlu kimse Ramazan ayında öğleden önce vatanına ulaşır. Fakat yolculukta sadece bir tek sigara içmiş olursa orucu sahih midir?
Cevap: İhtiyat-ı vacip orunu kaza etmelidir.
5 Soru: Ben Kırıkkale’de oturuyorum fakat Ankara’da üniversitede okuyorum. Orucumu nasıl tutmalıyım?
Cevap: Bir hafta boyunca üç gün oraya gidiyor iseniz namazlarınızı tam kılmalısınız ve orucunuz da sahihtir.
6 Soru: Oruçlu kimse öğleden sonra yolculuğa çıkar ve bir sonraki gün öğle ezanından önce dönerse, iki gün orucunun hükmü nedir?
Cevap: Birinci gün orucu sahihtir. İkinci gün yolculukta öğleden önce vatanına ulaşıncaya kadar oruç niyeti etmemeli. Vatanına ulaştıktan sonra niyet etmeli. Fakat yolculukta orucu bozacak bir şey yapmaması gerekir.
7 Soru: Evim farklı bir şehirde şu an Ankara’da üniversiteyi kazandım. Bir veya birkaç yıl boyunca her hafta beş veya altı gün farklı saatlerde üniversiteye gitmek zorundayım. Vacip, müstehap namaz ve oruçlarımın durumunu açıklar mısınız?
Cevap: Kesirü’s-sefer siniz. (Yani çok yolculuk eden kimse) bütün yolculuklarınızda namazlarınızı tam kılmalısınız. Birinci ayda ihtiyat etmelisiniz yani; hem tam hem seferî (kısaltarak) kılmalısınız.
8 Soru: On gün bir yerde kalmaya karar veren bir yolcu müstehap oruç tutabilir mi?
Cevap: On gün bir yerde kalmaya karar veren bir yolcu, farz orucu tutmalıdır; müstehap oruç da tutabilir.
9 Soru: Bir yerde on gün kalmaya karar veren bir yolcu, oruç tutar ve öğlenden sonra orada kalmaktan vazgeçerse ne yapmalıdır?
Cevap: Bir yerde on gün kalmaya karar veren bir yolcu, oruç tutar ve öğlenden sonra orada kalmaktan vazgeçerse, eğer dört rekâtlı bir namaz kılmışsa orada kaldığı müddetçe orucu sahihtir ve namazları tam kılmalıdır. Ama dört rekâtlık bir namaz kılmamışsa, farz ihtiyat gereği orucunu tamamlamalı ve kaza etmelidir. Namazları ise seferi kılmalıdır. Sonraki günlerde oruç da tutamaz.
10 Soru: İnsan yolculukta oruç tutabilir mi?
Cevap: Yolculukta dört rekâtlı namazlarını iki rekât olarak kılması gereken bir yolcu oruç tutamaz. Ama işi yolculuk olan veya yolculuğu günah olarak nitelenen kimse gibi namazlarını tam kılan bir kimse, yolculukta oruç tutmalıdır.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français