Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » ORGAN NAKLİ HÜKÜMLERİ

1 Soru: Canlı birinin bedenine nakil yapmak için ölen bir Müslüman’ın organlarından birini, mesela gözünü, elini ve benzeri organlarını kesmek caiz midir?
Cevap: Caiz değildir.
2 Soru: Canlı birinin bedenine nakil yapmak için ölen bir Müslüman’ın organlarından birini, mesela gözünü, elini ve benzeri organlarını keserse hükmü nedir?
Cevap: Diyet ödemesi gerekir. Kesilmiş organı da defnetmek vaciptir.
3 Soru: Nakil yaptıktan sonra bu organ bedenin canlı bir uzvuna dönüşürse kesmek gerekir mi?
Cevap: Onu kesmek vacip değildir.
4 Soru: Eğer bir Müslüman’ın kurtarılması, ölen bir Müslüman’ın uzuvlarından birinin kesilmesine bağlı ise ne yapmak gerekir?
Cevap: Onu kesmek caiz olur. Lakin onu kesen diyet ödemelidir.
5 Soru: Müslümanın bedenine nakledilen (yukarıda buyurduğunuz gibi) uzvun hükmü nedir?
Cevap: Onun bir parçası olarak sayılır ve canlı bedenin hükümleri onu için geçerli olur.
6 Soru: Hayatta olan bir Müslüman’ın uzuvlarından birinin kesilmemesi, ölen kişinin bedeninden bir parçanın kesilmesine bağlı olursa, onu kesmek caiz midir?
Cevap: Caiz değildir.
7 Soru: Eğer biri ölümden sonra uzuvlarından birinin kesilip canlı birinin bedenine nakledilmesini -o şahısın hayatı uzva bağlı olmazsa dahi- vasiyet ederse bu vasiyetin geçerliliği ve neticede uzvun kesilmesini caiz midir?
Cevap: Caiz olması zordur. Lakin bu durumda uzvu kesene diyet ödemesi vacip olmaz.
8 Soru: Acaba hayatta olan birinin bedeninden bir kısmını, kendi rızası ile başka birine nakil yapmak caiz midir?
Cevap: Bu meselenin iki şekli vardır:
1) Eğer onun kesilmesi şâhısı üzerinde önemli bir zarar meydana getirirse, mesela göz, el ve ayak gibi uzuvların ortadan kalkmasına yol açarsa, bu caiz değildir.
2) Vücutta fazla zarara yol açmazsa mesela, bir miktar et veya derinin kaldırılmasına neden olursa, bu caizdir. Bunun karşılığında para almak da caizdir.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français